Grapoila    /    Receptek    /    Étel receptek    /    Színes fonott kalács


Színes fonott kalács

Ez egy nagyon egyszerű, klasszikus kalácsrecept színesítve. Szó szerint. A maglisztek fehérje- és ásványianyag-tartalma kiemelkedő, így tápértékben is többet ad a kalácsunk.

 

Hozzávalók:

 

  • 2,5 dl tej
  • 70 g cukor
  • 25 g élesztő
  • 400 g + 30 g búzaliszt + szóráshoz
  • 50 g vaj
  • 2 tojás + kenéshez
  • csipet só
  • 30 g mákliszt
  • 30 g tökmagliszt

 

1,5 dl tejet langyosra melegítettem, majd cukorral összekevertem és belemorzsoltam az élesztőt. Amikor felfutott, akkor hozzáadtam a 400 g liszthez. 50 g olvasztott vajat, 2 tojást, 1 dl tejet és egy csipet sót kevertem bele, majd az egészet fakanállal csomómentes, nokedli állagú tésztává kevertem. Géppel gyorsabb. :-)

 

A masszát 3 részre osztottam (kb. 280 g-os adagokra), majd az egyik kupachoz máklisztet, a másikhoz tökmaglisztet, a harmadikhoz pedig a maradék 30 g búzalisztet adtam és selymes tésztákat dagasztottam belőlük. Ahhoz, hogy ne foltosan legyen színes, nagyon sokáig kell gyúrni. Ha esetleg túl ragacsos a tészta (ez a lisztminőségtől függhet), akkor búzalisztet érdemes még hozzá adni, de, ha türelmesen gyúrom, akkor nekem mindig kisimul. :-)

 

A három adagot külön edényekben kelesztettem 50-60 percig. A sütőt előmelegítettem 170 fokra, légkeveréses funkcióra.

 

A három tésztából három rudat nyújtottam, majd összefontam őket. A fonatot még fél órát kelesztettem, majd felvert tojással lekentem, és 15 percre a sütőbe tettem.