Grapoila    /    Receptek    /    Étel receptek    /    Krémes gluténmentes pite


Krémes gluténmentes pite

Hozzávalók:


Töltelék:

  • 4 db körte
  • 2 db alma
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor/xilit
  • 1 evőkanál friss citromlé


Krém:

  • 1 csomag gluténmentes pudingpor
  • 3 evőkanál nyers nádcukor
  • 3 dl tej
  • 10 g vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet morzsolt rozmaring
  • 1 citrom reszelt héja


Tészta:

  • 100 g Grapoila mandulaliszt
  • 50 g kókuszliszt
  • 50 g nádcukorpor
  • 30 g Grapoila csipkebogyómag-liszt
  • 20 g zabliszt
  • 5 g nyílgyökér por
  • 7 sütőpor
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor/xilit
  • 150 g vaj
  • 2 tojásfehérje
  • 2 tojássárgája
  • 50 ml hideg tej
  • 1 evőkanál friss citromlé



Elkészítés:


A töltelékhez héjazd és vágd fel a gyümölcsöket. 0,5 liter vizet forralj fel a fűszerekkel, add hozzá a gyümölcsöket. Fedd le és lassú tűzön főzd, amíg puha nem lesz. Csepegtesd le, majd hűtsd le a gyümölcsöket.


A tésztához szitáld le a liszteket és kevert össze az összes száraz alapanyagot. Add hozzá a 2 tojássárgáját, vajat és a citromlevet és addig gyúrd amíg finom morzsássá válik. Keverd hozzá a hideg tejet. Két tojásfejérhét verj fel, majd add hozzá a tésztához.


Vajazz és lisztezz ki egy 18 cm átmérőjű piteformát, a tésztát nyomd az aljára és szélére, egyenletesen. A tésztát enyhén szórd meg kukoricaliszttel és fahéjjal. Rakd a formát a fagyasztóba 10 percre.


A krémhez készíts egy sűrű pudingot a 3 dl tej hozzáadásával. Vedd le a tűzről, reszelj hozzá citromhéjat, add hozzá a két tojássárgáját és a vajat. Kevergesd majd hagyd lehűlni.


Vedd ki a piteformát a fagyasztóból, tedd a gyümölcsök 2/3-át és a krémet a tésztára. A pite tetejét dekoráld a maradék felvágott gyümölcsökkel. Hintsd meg barna cukorral, fahéjjal és citromhéjjal a tetejét. 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben süsd 15 percig. Váltsd a sütőt felső sütésre és süsd további 5 percig. Amikor a tészta aranybarna, akkor vedd ki a pitét a sütőből és hagyd lehűlni. Akkor vágd föl mikor már teljesen kihűlt.