Grapoila    /    Receptek    /    Étel receptek    /    Sütőtökpite


Sütőtökpite

Életem első sütőtökpitéjét sütöttem, a sok-sok éve folyamatosan olvasott receptek alapján, persze saját maglisztes tésztával. Annyira selymesen finom. Most van tökszezon, ki kell próbálni!


Hozzávalók:


A tésztához:

250 g búzaliszt

25 g mákliszt

25 g tökmagliszt

100 g cukor

200 g vaj

1 tojás + 1 tojássárgája


A krémhez:

500 g sült tök

400 ml tejszín

2 tojás

100 g cukor

1 tk. fahéj

késhegynyi szerecsendió


A tésztához liszteket és a cukrot összekevertem, majd a kockákra vágott hideg vajat hideg kézzel összemorzsoltam. Hozzáadtam az egész tojást és a tojássárgáját, óvatosan összegyúrtam, majd befóliáztam és (min.) egy órára a hűtőbe tettem.


Egy egész sütőtököt sütöttem előző nap, melyből 500 grammnyi sült tökhúst kanalaztam ki. A tököt én egyébként mézzel megcsorgatva szoktam sütni.


A tökhúst villával összetörtem, majd hozzáadtam a tojásokat, a cukrot, a fűszereket és a tejszínt is, majd habverővel összekevertem.


A tésztát kivettem a hűtőből, lisztes felületen kinyújtottam, majd a piteformába helyeztem a nyújtófa segítségével és körbevágtam, beleegyengettem. Sütőpapírt helyeztem rá és riszt szórtam bele (lehet babot is, vagy sütőgolyókat), hogy ne emelkedjen meg a sütőben. Így sütöttem 150 fokon, légkeveréses funkción 15 percig, majd kivettem a sütőpapír segítségével a nehezéket és még 10 percig sült csupaszon a tészta. Ezután beleöntöttem a krémet, és ismét 15 percet sütöttem, szilárdulásig. Igazából csak akkor szilárdul meg, amikor teljesen kihűlt.