Grapoila    /    Receptek    /    Étel receptek    /    Mákosrakás-torta


Mákosrakás-torta

Hozzávalók:

-  250 g szárazabb zsemle
-  5 tojás (ebből 4 kettéválasztva)
-  100 g cukor
-  400 ml tej
-  25 g sárgabaracklekvár
-  50 g cukor
-  2 alma
-  fél citrom leve
-  25 g cukor
-  1 ek. fahéj
-  50 g porcukor
-  1 tk. borecet
 

Máglyarakás és mákosguba kereszteződése tortaformában. Egy kis tökliszttel még tovább bolondítottam.

A tejet, 100 g cukrot, egy tojást és négy tojássárgáját habverővel összekevertem, majd ráöntöttem a szeletekre vágott zsemlékre. Az ázott zsemleszeleteket egymás mellé helyeztem a tortaforma aljára. Ezt a réteget megkentem baracklekvárral. A tökmaglisztet, a máklisztet és 50 g cukrot összekevertem, majd megszórtam vele a lekváros zsemleréteget. Az almákat megpucoltam, majd szeletekre vágtam, meglocsoltam citrommal és megszórtam cukorral. Szépen körberakosgattam a mákos réteget, majd az egészet 160 fokos sütőbe raktam, 30 percre.

Közben a 4 tojásfehérjét félkész habbá vertem és hozzáadtam a porcukrot és az ecetet. Így vertem tovább, amíg kemény habbá nem állt össze.

A tortát kiszedtem, ráhalmoztam a habot és édes kis csúcsokat formáltam a tetején. Visszaraktam 150 fokra, 10 percre.