A Grapoila Permakultúrás Kert

Menüpontok

A Grapoila permakultúrás projekt

A környezet regenerálása, szemléletformálás permakultúrával

Céges, permakultúrás kert fenntartható szemléletben

Cégünk központi irodája néhány éve költözött a 22. kerületbe, az egykori Zöldségkutató Intézet (ZKI) telephelyére. Az épület, a telek és a hozzá tartozó üvegház ekkor már több mint 10 éve állt elhagyatottan. A 3000 m2-es telken 2020 tavaszán permakultúrás gazdálkodásba kezdtünk a környezet regenerálása érdekében.

A kert hasznosításának ötlete egy ebédszünetben szökkent szárba. Akkori kollégánkat, Molnár Gábort megkínálták egy kis olasz importból származó rukkolával, akiben felmerült, milyen jó lenne a salátaféléket a saját kertünkből szüretelni. És milyen újszerű kezdeményezés lenne, ha egy kezdettől fogva zero waste technológiában gondolkodó, egészséges termékeket gyártó cég a saját munkatársait is elláthatná vegyszermentes zöldségekkel és gyümölcsökkel.

Permakultúrás kert egy irodaépület körül

A permakultúra filozófiája tökéletes összhangban áll cégfilozófiánkkal, fenntarthatósági törekvéseinkkel, így egyből zöld utat kapott a cégvezetésnél, annak ellenére, hogy hasonló irodakertre – nem mezőgazdasági profilú cég esetében – itthon még nem volt példa. A félreértések elkerülése végett a kertet nem a hidegen sajtoló üzem havi kb. 60 tonnás alapanyagigényének kielégítésére hoztuk létre, az üzemben felhasznált magokat mi is hazai, illetve unióbeli gazdaságokból szerezzük be. Viszont a 3000 m2-es irodakert pont megfelelő volt arra, hogy egy kis, városi édenné alakítsuk.

Milyen lépései voltak az átalakulásnak?

  • folyamatos a talajregenerálás
  • 3-féle komposztálási megoldást alkalmazunk (termokomposzt, gilisztakomposzt, Johnson Su módszere alapján fás szárú, statikus komposzt)
  • vízönellátásra törekedve próbáljuk függetleníteni magunkat az időjárás szélsőségeitől
  • számos új élőhelyet teremtettünk (méhlegelő, vizes élőhely)
  • a biodiverzitás megőrzése érdekében erdőkertet és konyhakertet alakítottunk ki
  • miyawaki erdőt ültettünk
  • esővízgyűjtő tavat hoztunk létre
  • saját magfogásba kezdtünk
miyawaki erdőültető workshop

Mihez kezdünk a kertben termett zöldségekkel?

A kert vegyszermentes zöldségekkel látja el a cég munkatársait, szezonális alapanyagot biztosít a „Grapoilás” receptfejlesztésekhez, lehetőséget nyújt az irodai dolgozóknak a kikapcsolódásra, kertészkedésre, új zöldségek, ízek felfedezésére.

Egy ebédnél kipattant ötletből oktatóbázis…

A permakultúrás projektnek jóval többet köszönhetünk annál, mint amire a kezdet kezdetén gondoltunk.  A kert mára oktatóbázissá nőtte ki magát, ahol vezetett kertbejárásokon, permakultúrás, illetve a kerti termények feldolgozásához kapcsolódó workshopokon (pl. fermentálás, salátakészítés) vehetnek részt, vetőmagot csereberélhetnek és vegyszermentes palántákhoz juthatnak az érdeklődők.

permakultúrás projektvezetőnk, Radnóczi Ágnes épp kertbejárást tart
permakultúrás előadás
májusi palántakínálatunk

Tudásátadás

Örömmel tölt el bennünket, hogy ilyen sok kerületi kertbaráttal oszthatjuk meg tapasztalatainkat, akik – bepillantást nyerve ebbe a regeneratív gazdálkodási módba – hazaviszik és alkalmazzák az itt látottakat. Nyílt napjaink évről-évre egyre több látogatót vonzanak, számunkra is meglepő módon nemcsak a környékről, hanem az ország egész területéről.

a kertbejárásokon minden korosztály képviselteti magát

Oszd meg a felesleget!

A permakultúra elveinek megfelelően a palánták maradékát minden évben jótékony célra ajánljuk fel. 2021-ben egy hajléktalanszálló, 2022-ben és 23-ban pedig több óvoda és egy iskola kapta meg palántáinkat, és kezdett a gyerekekkel együtt ágyások és virágoskertek kialakításába.

Élményalapú permakultúrás workshop fiataloknak

Fontosnak tartjuk, hogy a városban cseperedő fiatalok ne szakadjanak el végleg a természettől, hanem ismerjék, szeressék és tiszteljék azt, mert ez az alapja a környezetért felelős gondolkodásnak. Éppen ezért 2022-ben kidolgoztunk egy élményalapú edukációs programot, melynek keretében több iskolai osztály is ellátogatott már hozzánk. Mindig az adott korosztályra szabjuk a workshopokat, így az alsó tagozatos diákoktól kezdve a kamaszokon át a kertészeti szakközépiskolásokig igyekszünk minél több fiatalt érzékenyíteni a környezetvédelem és a fenntarthatóság témája iránt.

játékos feladatokon keresztül mutatjuk be a kert elemeinek kapcsolódását és a kerti munkákat

A kert remek kapcsolódási pont

Szoros kapcsolatban állunk a budafoki kosárközösséggel, fővárosi kertbarát körökkel, 2023-tól pedig együttműködésre léptünk a kerületi Maci Tagóvodával, akiket nemcsak palántákkal támogatunk, hanem az óvoda fenntarthatósággal kapcsolatos mesterprogramjába is bekapcsolódtunk.

Kertünk 2023-ban kiérdemelte a MAPER-től a „LIGET” minősítést, és 2024-ben már PDC képzési helyszínként is szolgál.  

A kert elismerései

Szerencsére a fenntartható gazdálkodás iránt egyre nagyobb az érdeklődés, és mi örömmel osztjuk meg a nálunk felhalmozódott tudást, mutatjuk be ezt a filozófiát a gyakorlatban. Évente több százan keresik fel kertünket a nyílt napok alkalmával, és e működő modellt látva bátrabban vágnak bele saját telkükön a megvalósításba. Büszkék vagyunk nemcsak a kertecskénkre, hanem arra a lelkes csapatra is, akik keze nyomán termőre fordult a parlagon hagyott talaj és ilyen gazdagon benépesült a kert. A fenntarthatóságra törekvő cégvezetésnek, munkatársainknak és a permakultúrás projektben közreműködő kollégáknak köszönhetjük az elmúlt évek során elnyert díjakat:

  • Zöldinnovációs és Zöldgazdasági Nívódíj 2. helyezés (MATE zöldinnovációs pályázat 2023.)
  • Év Zöld Vállalkozásáért Járó Díj 3. helyezés (MATE zöldinnovációs pályázat 2023.)
  • Környezet védelméért díj 2022. Vállalkozás kategória (KSZGYSZ 2023.)
  • Fenntartható jövőért díj – legjobb női vezető (BCSDH, 2022.)
  • Greengage Támogató eszközök, edukációs projektek – kategóriagyőzelem (PPH Media, 2022.)
  • Európai Fenntarthatósági Hős cím (Generali EnterPrize, 2021.)
ez az egyetlen csiga, amit a kertészek örömmel látnak a kertben

Bízunk benne, hogy a Grapoila környezetbarát megoldásainak bemutatásával másokat is inspirálhatunk – mind az élelmiszeriparban, mind a hétköznapokban.