Megérkeztek a Harrer&Grapoila növényi alapú, ÖKO „csokoládék”!

2024.06.03

Ha a Grapoila termékek valamibe bekerülnek, abból általában valami finom sül ki. Így lett ez most is, a soproni Harrer Chocolat manufaktúrával indult együttműködés keretében négyféle, tejmentes (és növényi alapú) tábla született – ahogy a Grapoila esetében már megszoktuk – a fenntarthatóság jegyében.

Az olajos magvak, azok olajai, krémjei gyakran felfedezhetők a csokoládék összetevői közt. Gondoljunk egy pralinéra, bonbon-töltelékre vagy éppen az olaszok csokoládés mogyorókrémjére: nem újdonság, hogy magocska és csoki jó párost alkotnak együtt. A Grapoila kettejük közül eddig csak a magokkal foglalkozott, de a 2023-as év fordulatot hozott, ekkor ismertük meg a soproni Harrer Chocolat műhelyet és vezetőit, Harrer-Abosi Beatrixot és Karl Harrert. Kettejük több évtizedes tapasztalata a bean-to-bar csokoládék világában, valamint közös, innovatív szemléletünk új ajtókat nyitott a mag–csokoládé kombinációs lehetőségeire és egy közös munkára. Ötleteléseink, kísérletezéseink eredményeként kiderült, hogy a Grapoila finomra őrölt maglisztjei tökéletesen alkalmasak növényi alapú csokik készítéséhez, egész pontosan az egyik fő összetevő, a tejpor kiváltására.

A csokoládék új generációja

Bár Gombóc Artúr óta tudjuk, hogy nagyon sok féle csokoládé létezik (pl. kerek, szögletes, lyukas, hosszú, rövid, lapos stb.), alapvetően három típust különböztetünk meg: az étcsokoládét, a tejcsokoládét és a fehér csokoládét. Míg az étcsokoládé ideális esetben csak kakaóbabot, kakaóvajat és cukrot tartalmaz, addig a tejcsokoládéba kerül tejpor is. A csomagoláson szereplő százalék (pl. 75%) mindig a kakaómassza mennyiségére utal. A fehér csokoládé esetében ez nincsen, itt csak kakaóvaj, cukor és tejpor alkotja a receptet.

Innovatív csokoládékészítők egyre többet kísérleteznek azon, hogyan lehet a különböző alkotóelemeket kicserélni, helyettesíteni, akár olyan mértékben, hogy diétás, illetve mentes csokik készülhessenek. Sőt, édesítőszerek vagy ipari adalékok nélkül, természetes összetevőkkel vagy az arányok megváltoztatásával új, izgalmas receptekhez juthatunk. Ebben vállal felelősségteljes szerepet a bean-to-bar mozgalom, melynek elkötelezett hívei nem tömeggyártott, belga csokipasztillából dolgoznak, hanem felelős forrásból vásárolják a kakaóbabot, majd a teljes folyamatot felügyelik. Pörkölnek, héjaznak, törnek, konsíroznak, temperálnak, mindent manufakturális keretek között. Ezzel nem csak az előállítás lesz környezetbarát és fenntartható, de a csokoládé ízek is egészen más dimenzióba kerülnek. Érezhetővé válik a különböző termőterületekről származó kakaóbabok aromája, megjelennek olyan érdekes változatok, mint a csak kakaómasszát és tejport tartalmazó, édesítés nélküli, nagyon krémes tejcsokoládék.

Amikor a maglisztek és a kakaóvaj találkoznak

Mondhatnánk röviden, hogy „This is the beginning of a beautiful friendship”, de talán érthetőbb egy kis magyarázattal 🙂

A különleges csokoládék világszerte népszerűek, az ízesített, olajakkal, fűszerekkel megbolondított csokik változatainak csak a képzelet szab határt. Arra is van már sok kísérlet, hogy a csokoládé a korszerű, egészséges, növényi alapú táplálkozásba is beilleszthető legyen. Hozzátéve persze, hogy az igazi étcsokoládék növényi alapúak, hiszen nem tartalmaznak tejport, ugyanakkor kevesen fogyasztanak 100%-os étcsokoládét. A tejcsokik és fehércsokik vegán változatai viszont még kezdetlegesek, és többnyire kimerülnek abban, hogy a gyártók zab- vagy kókusztejport használnak a tejpor helyett. Ezen a ponton éreztünk mi hiányosságot, és vetettük fel a kérdést a Harrer Chocolat alapítóival, hogy mi lenne, ha a növényi fehérjében, tápanyagokban gazdag, egészséges, természetesen ízesítő, finom magliszteket próbálnánk ki – vajon hogy működnek a csokoládéban? Azonnal tesztelésbe kezdtek soproni csoki manufaktúrában, az eredmény pedig mindenkit meglepett: krémes, elképesztően ínycsiklandó csokoládék születtek, melyek táblaként kiöntve is megőrizték az ízüket.

Bár készültek kakaómasszát is tartalmazó változatok, mégis úgy döntöttünk, hogy a négy induló termékben kihagyjuk azt, kakaómassza nélkül ugyanis jobban érvényesülnek a maglisztek ízjegyei, ami különleges jelleget kölcsönöz az új finomságoknak. Az új csokik nem csak finomak és egészségesek, de környezetbarátak is, hiszen a maglisztek a Grapoila díjnyertes, hulladékmentes (zero waste) gyártástechnológiájának az eredményei: a hidegen sajtolt olajgyártás értékes, továbbhasznosított melléktermékei.

Mi az: nem is fehér, nem is csoki? Tábla!

Vegán „fehér csokoládénak” a szabályok szerint nem hívhatjuk őket, így a beharangozó „tadám” után bemutatjuk a növényi alapú, ÖKO Harrer&Grapoila tökmagos, napraforgómagos, sárgabarackmagos és mákos táblát!

A próbakóstolások során mind nagyon jól szerepeltek (az első kettőre még egy kis karamellizált mag is került). A fúzióval és az eredménnyel, azt gondoljuk, Gombóc Artúr is elégedett lenne, és 80-s évekbeli comingout-ját a „…maglisztes, vegán csokoládé”- val zárná. Az öko- és egészszégtudatos, valamint az ínyencségekre fogékony fogyasztók lelkesedésére mindenesetre számítunk.

A termékek a Grapoila webshopban már kaphatóak.