Sok tévhit van köztudatban a „bio”, „öko”, „organikus” kifejezésekkel és az ilyen jelöléssel ellátott termékekkel kapcsolatban. Célunk az előítéletek eloszlatása, az információk tényekkel, érvekkel és saját tapasztalatokkal való alátámasztása.

Valójában mit is értünk ökológiai gazdálkodás alatt?

Az IFOAM (Ökológiai gazdálkodók szervezeteinek világszövetsége) megfogalmazásában:

„Az ökológiai mezőgazdaság magában foglalja az összes olyan mezőgazdasági rendszert, amely környezeti, szociális, gazdasági szempontból egyaránt fenntartható és egészséges termékek, élelmiszerek előállítását biztosítja. Óvja a talaj termékenységét, mint a sikeres gazdálkodás kulcsát. Előtérbe helyezve a növények, állatok és a talaj természetes egyensúlyát, célul tűzi ki a mezőgazdaság és a környezet minőségének javítását. Jelentősen lecsökkenti a külső erőforrások bevitelét tartózkodva a szintetikus trágyák és növényvédő szerek használatától. Helyettük a terméshozam és ellenálló-képesség növelése érdekében a természet folyamatait engedi érvényesülni.”

De mi biztosítja a biotermékek eredetét és minőségét?

A legcélravezetőbb az lenne, ha az elején kezdenénk. Márpedig minden egyes élelmiszer előállítása a termőfölddel kezdődik. Bio növénytermesztést kizárólag ökológiai tanúsítással rendelkező területen lehet folytatni. Ezt is, mint a termékek minősítését, hazánkban a Biokontroll Hungária Kft. vagy a Hungária Ökogarancia Zrt. végezheti. Más opció nem létezik Magyarországon. Egy konvencionálisan művelt terület átállási időszaka három év, mely során már az első naptól be kell tartani a biotermesztés feltételeit. Ezt, előre bejelentett és véletlenszerű ellenőrzésekkel egyaránt, a választott biominősítő szervezet ellenőrzi. Nemcsak a vetőmag-előállítást, a termesztést, hanem az elsődleges alapanyag-feldolgozást és a késztermék előállítás minden fázisát nyomon követik és ellenőrzik.

A biotermékek megfelelő jelölése elengedhetetlen. Ezt a minősítő szervezet kódszámának, illetve az EU bio lógójának feltüntetésével kell megtenni.

Az ökológiai termesztés nehézségei:

A biotermesztés nehézségei közül az elsődleges a kórokozók és kártevők elleni védekezés, mivel a környezetre káros rovarölők, permetszerek nem használhatók. A rendelkezésre álló eszközök köre igen szűkös, így a termésbiztonság csökken, a kockázat és az elemeknek való kiszolgáltatottság nő. A fő hangsúlyt a preventív védekezésre, a megfelelő természetes anyagokkal történő tápanyag-utánpótlásra, a növények kondíciójának fokozására és a növények életfunkcióihoz való alkalmazkodásra kell helyezni.

A minden szakaszban szükséges ellenőrzések, ezek díjai és a termesztés nehézségei is hozzájárulnak ahhoz, hogy a bioalapanyagok ára magasabb konvencionális társaikénál. Ezáltal a belőlük készült termékek árai sokszor nem duplája, hanem háromszorosa a vegyszeres termesztésből származókénak, hiszen a tanúsítás és ellenőrzés szankciói és költségei minden egyes előállítási szakaszra külön érvényesek. Csak így lehet garantálni azt a minőséget és biztonságot, ami a biotermékektől elvárható.

A biotermékek előnyei:

Azonban a magasabb ár mellé számos pozitívum társul. A bio növényi alapanyagoknál nem kell tartanunk például az egészségre káros vegyszermaradványoktól, magas nitrát tartalomtól. Mivel nem kémiailag tartósított a friss alapanyag, hanem a termesztéstechnológia alkalmazkodik a növény igényeihez, mind a tápanyag-utánpótlás, mind szedési időpont tekintetében, a termények eltarthatósága hosszabb, tápanyag-összetételük kedvezőbb. Bizonyítottan magasabb antioxidáns – szabadgyök megkötő – hatásuk. Magyarországon törvénybe foglalt tény, hogy génmódosított élelmiszert behozni, előállítani, vagy forgalmazni tilos. Azonban a bio jelölés a világon mindenhol garanciát nyújt arra, hogy GMO-mentes a termék, hiszen az ökotermesztésben világszerte kizáró ok ez a fajta mesterséges beavatkozás. A feldolgozott bio késztermékek nem tartalmazhatnak mesterséges tartósítószereket, állományjavítókat és színezékeket sem.

Miért válasszuk az ökológiai gazdálkodásból származó termékeket?

Nemcsak egészségünkre van jó hatással az ökológiai gazdálkodásból származó termények és termékek fogyasztása, hanem környezetünkre, Földünkre is. Az ökológiai termesztés alapelvei közé tartozik a fenntarthatóság, környezet kímélése és tisztelete, a flóra-fauna minél természetesebb formában történő megőrzése. Cél, hogy ha kiveszünk valamit a körforgásból, azt más formában forgassuk is vissza (pl.: komposztálás, megújuló energiaforrások használata, természetes – lebomló csomagolások alkalmazása, újrahasznosítás). Így tartható fenn az egyensúly.

Tehát egy biotermék megvásárlása során nem kizárólag magunk egészségéért és biztonságáért teszünk. Felfoghatjuk ezt egy befektetésként a saját és a következő generációk jövőjébe. Ezért törekszünk mi is arra, hogy minél több termékünknek legyen bio változata. A technológia, engedélyek, tanúsítványok adottak, kizárólag alapanyagfüggő, hogy biotermék-palettánk milyen ütemben bővül.

Források:

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=730%3Aoekoelelmiszerek-beltartalma&catid=280%3Aervek-a-bio-mellett&Itemid=191&lang=hu

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1187%3Aa-bioelelmiszerek-ertektoebbletei&catid=280%3Aervek-a-bio-mellett&Itemid=191&lang=hu

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=174%3Aaz-oekoelelmiszer-egeszsegesebb-es-taplalobb&catid=280%3Aervek-a-bio-mellett&Itemid=191&lang=hu

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1150%3Aaz-oekologiai-gazdalkodas-kedvez-hatasa-a-biodiverzitasra&catid=280%3Aervek-a-bio-mellett&Itemid=191&lang=hu

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=612%3Abiominosegrol&catid=280%3Aervek-a-bio-mellett&Itemid=191&lang=hu