Bár az időjárás még viccelődik velünk, aminek leginkább a korán rügyezésnek indult gyümölcsfák isszák meg a levét, azért előbb-utóbb valóban beköszönt a virágillatú, napsugaras tavasz, s csak úgy kapkodjuk a fejünket, hogy milyen gyorsan szárba szökken a természet. A mi szervezetünk regenerálásához azonban a napfénynél egy kicsit több kell. A kőzetgyapoton és tápoldaton nevelt, fakó primőrök után alig várjuk, hogy valódi paradicsomba, paprikába, retekbe, újhagymába haraphassunk, és megmutathassuk az ízlelőbimbóinknak, milyen is egy igazi zöldség, gyümölcs. Legalább annyira ki vagyunk éhezve a vizuális ingerekre, mint a vitaminokra, amin nincs mit csodálkozni. A vitaminokat – néhány kivételtől eltekintve – szervezetünk nem képes előállítani, ezért télen igyekszünk pótolni a hiányukat. Viszont a szintetikus vitamintabletták fogyasztása sosem fog felérni egy tálka frissen szedett, zamatos eperrel, főleg – ha rendszerető módon – még egy kis tejszínhabbal is megbolondítjuk. De egyelőre hagyjuk az élvezeteket és szorítkozzunk a vitamintartalomra.

A tavaszi fáradtságot főleg a C- és a D-vitamin hiányának, illetve az elmaradhatatlan tavaszi nagytakarításnak köszönhetjük. A szervezet megfelelő immunitásáról gondoskodó, antioxidáns hatású C-vitamin vízben oldódó vitamin, ezért naponta kell gondoskodnunk a pótlásáról. Szerencsére a paprika, a fekete ribizli, a petrezselyem, a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol és az eper nem szűkölködik belőle, és itt említenénk meg a két, hazai csúcstartót, a homoktövist és a csipkebogyót, melyeket ugyan tavasszal nem lehet betakarítani, de tea (szigorúan hideg vízben kiáztatva!) vagy gyümölcslé formájában simán áttelelnek.

A zsírban oldódó D-vitamin elengedhetetlen a megfelelő csontképződéshez, és a fertőző betegségek kivédésében, számos probléma (pl. szív- és érrendszeri betegségek) megelőzésében is szerepet játszik. A téli időszakban – hacsak nem vagyunk zsíros halakon tengődő fókák vagy tojásfetisiszták – gyorsan feléljük a tartalékainkat, de egy kis napozással véget vethetünk a hiányállapotnak.

Ahhoz, hogy egy kicsit jobban érezzük magunkat a bőrünkben a tél elmúltával, az E-vitaminról is beszélnünk kell, mely antioxidáns hatásánál fogva kulcsfontosságú a szabad gyökök elleni védekezésben, és ha örök fiatalságot nem is biztosít, sejthártyavédő funkciójánál fogva „öregedésgátló” hatású. Ettől persze még nem kell új személyit csináltatnunk. Az E-vitamint természetes módon könnyedén bejuttathatjuk a szervezetünkbe hús, máj, tojás, illetve hidegen sajtolt olajok (pl. csipkebogyómag-, homoktövismag-, kendermag-, paprikamag-, mogyoró-, máriatövismag-, dió- vagy napraforgómag-olaj) fogyasztásával. Fő a rendszeresség, mert az E-vitamint, annak ellenére, hogy zsírban oldódó vitamin, szervezetünk csak rövid ideig képes raktározni.

Hol keresd a vitaminokat? Természetesen a friss gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, olajos magvakban és bizonyos állati eredetű táplálékokban. A Grapoila termékpalettáját tekintve pedig a hidegen sajtolt olajokban, maglisztekben, gourmet krémekben. Termékeinkhez hidegsajtoláson keresztül vezet az út, ami azt jelenti, hogy az olajos magvakat nem tesszük ki hőhatásnak, így vitamintartalmuk is megőrződik. Hidegen sajtolt olajaink fogyasztásával zsírban oldódó, maglisztjeink felhasználásával vízben oldódó vitaminokhoz juttathatod a szervezetedet, gourmet krémjeinkben pedig ötvözzük a kettőt. A Grapoila termékekben azonban a vitaminoknál jóval több lapul. Hamarosan erről is lerántjuk a leplet.