Nagy örömmel fedeztük fel, hogy a RUNNER’S WORLD egészséges alapanyagokról szóló, hazai termékeket népszerűsítő összeállításába (#vegyélhazait) a Grapoila termékek is bekerültek. RUNNER’S WORLD link

A sportolók számára különösen fontos a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, a vitaminok, ásványi anyagok, telítetlen zsírsavak megfelelő arányú bevitele.

Szerencsére szervezetünk rendkívül takarékos „üzem”, aki csak hobbi szinten sportol, annak általában nem szükséges kalóriadúsabban étkeznie, de az étkezések gyakoriságát, időpontját a sporttevékenységhez kell igazítani és az étrend megfelelő összetételére sem árt odafigyelni.  

Aki keményebben eddz, annak a szervezete szénhidrátot követel, mert ez a legfontosabb energiaforrásunk. A legtöbb glukózt a májban és az izmokban elraktározott glikogénből nyerjük, de felhalmozott készleteink kb. másfél órás intenzív edzést követően kimerülnek. Az újratöltéshez némi szénhidrát elfogyasztása szükséges (lehetőleg növényi és nem édességipari forrásból), mert ebből egyszerűen és gyorsan nyerhető energia. Ha nincs pótlás, szervezetünk akkor és csakis akkor a zsírtartalékokhoz nyúl energiaéhségének csillapítására. Mivel ez jóval macerásabb metódus a számára, ezért csak végszükség esetén alkalmazza és ez nem túl jó hír a fogyókúrázók számára.

Zsírokra azonban nemcsak energianyerés céljából van szükségünk. A zsírszövet hőszigetelő feladatokat is ellát, valamint kipárnázza és védi a testünket, hogy megóvja belső szerveinket, csontozatunkat a sérülésektől. Ezen túlmenően fontos sejthártyaalkotó, segíti a vitaminok felszívódását és idegrendszerünk működéséhez, valamint a vérnyomást, a növekedést, az immunrendszert, a véralvadást szabályozó hormonok szintéziséhez is nélkülözhetetlen.

Tegyünk rendet a zsírok között!

Azokat a zsírféléket, melyeknek szénatomjai egyszeres kötéssel kapcsolódnak egymáshoz, telített zsírsavaknak nevezzük, és elmondható róluk, hogy károsítják a szív- és keringési rendszert, elsősorban azért, mert jóval többet fogyasztunk belőlük a kelleténél. A telített és telítetlen zsírsavak helyes fogyasztási aránya 1:2, azaz kétszer annyi telítetlent kéne fogyasztanunk, mint telítettet. Az állati eredetű zsiradék mellett a pálma- és a kókuszolaj, valamint a tejből és tejtermékekből (pl. sajt) származó zsírok tartoznak a telített kategóriába. Azért nevezzük ezeket a zsírsavakat telítettnek, mert a szénlánchoz maximális számú hidrogénatom kapcsolódik, azaz nincs hely további szénatomok számára. Az egészségesebb, telítetlen zsírsavak szénatomjai között már felfedezhetünk kettős kötéseket, ezek darabszámától függően egyszeresen, illetve többszörösen telítetlen zsírsavakat különböztethetünk meg. Ezek azért telítetlenek, mert hidrogénhiányosak, azaz kizáródott pár hidrogén a kettős kötések miatt. És hogy az Omega-3, illetve Omega-6 elnevezésről is lerántsuk a leplet, a számozás a többszörösen telítetlen zsírsavak esetében azt jelenti, hogy a zsírsav Omega végétől kiindulva hányadik szénatom büszkélkedik az első kettős kötéssel. Ha a harmadik, akkor Omega-3 zsírsavról beszélünk, ha a hatodik, akkor Omega-6-ról és így tovább. Az ilyen zsírfélék szobahőmérsékleten rendszerint folyékonyak.

Miért fontosak a telítetlen zsírsavak? Azért, mert támogatják a szív- és érrendszer egészségét és fontos feladatokat látnak el a szervezetünkben. Az Omega-3 zsírsavak betegségmegelőző szerepét régóta kutatják, de a véralvadás-szabályozásában, a gyulladáscsökkentésben, az állóképesség fokozásában, a testmozgás utáni felépülésben, illetve a sérülések gyógyulásának elősegítésében is szerepet játszanak. Az Omega-6 zsírsavak a sejtmembrán működéséhez és a bőr egészségéhez szükségesek, de a finomított napraforgóolajban való sütés töretlen népszerűsége miatt túl sok Omega-6 zsírsav kerül a szervezetünkbe, ami többféle civilizációs betegség kialakulásával hozható összefüggésbe (allergiák, bélgyulladás). Mit tehetünk ennek kivédésére? Fogyasszunk több Omega-3 zsírsavat, mely kimagasló mennyiségben megtalálható lenmagolajunkban, de a homoktövis, a kender és a csipkebogyómag-olaj is jócskán tartalmazza. Továbbá ügyeljünk a zsírsavak optimális beviteli arányára, mely az Omega-6 és Omega-3 esetében 4:1.

Még egy érv a hidegen sajtolt olajok, különösen a lenmagolaj fogyasztása mellett: szervezetünk néhány Omega-3 és -6 zsírsav előállítására nem képes, ezért ezeket az esszenciális zsírsavakat külső forrásból kell pótolnunk.

Az intenzív edzés (energiatermelés) növeli a szabadgyökök képződését, ezért sportolók számára különösen fontos az antioxidáns hatású E-vitamin jelenléte a szervezetben, kiváltképpen a versenyidőszakokban. A hidegen sajtolt növényi olajok fogyasztásával a hiánytünetek (fáradtság, izomsorvadás, gyulladásra való hajlam) egyszerűen megelőzhetőek. E-vitamin-tartalom szempontjából olajaink közül a homoktövismag-, a csipkebogyómag-, a kendermag- és a fűszerpaprikamag-olaj viszi el a prímet, érdemes ezekből naponta egy kávéskanálnyi mennyiséget fogyasztani.

Ma már óvatosságra intenek a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban, legjobb, ha természetes forrásból biztosítjuk szervezetünk számára az edzésekhez, fokozott izommunkához szükséges tápanyagokat.

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás mindannyiunk érdeke, hiszen így számos betegségtől védhetjük meg magunkat, és ahogy az örökérvényű mondás tartja: ép testben ép lélek.