A miénk a környezet védelme. Ahogy egy apró magocska ‒ ideális körülmények közé kerülve ‒ kicsírázik és mind több levelet hajt az éltető napsugár felé, úgy talált táptalajra, szökkent szárba és sarkall bennünket új utakra a Zero Waste gyártástechnológia iránti elkötelezettségünk. 

A Zero Waste azt jelenti, nulla hulladék. Hulladékmentes élet, ha a fogyasztók oldaláról, hulladékmentes gyártási folyamat, ha a termelés oldaláról közelítjük meg. Mindkettő előfeltétele annak, hogy fenntartható módon fejlődjünk, a természet kizsákmányolása és károsítása nélkül, mert ez a túlélés egyetlen záloga az emberiség számára.

Cégünk gyakorlatilag a létrejöttét is ennek a környezetért felelős szemléletmódnak köszönheti. Egy természetes alapanyagokból, kitűnő minőségű, teljes értékű élelmiszer gyártásának az ötletével együtt feltett szándékunk volt értéket teremteni abból, amit mások kidobásra ítéltek. A szőlőtörköly a borászatok hulladéka, korábban maximum állati takarmányozásra használták, mi mégis a kincset érő, kiváló élettani hatású, minőségi olajat rejtő szőlőmagot láttuk meg benne több mint 10 évvel ezelőtt. Ezzel az első alapanyaggal kezdődött a Grapoila hidegen sajtolt olajok Zero Waste ‒ azaz hulladék nélküli – gyártása.

A Zero Waste gyártás folyamán a beérkező alapanyagoknak minden részét feldolgozzuk, semmi sem kerül kidobásra. A szőlőtörköly esetében a bioaktív anyagokban gazdag szőlőhéjat különválasztjuk a magtól, szárítás után megőröljük. Az így csomagolt szőlőhéjőrleményt sütemények, krémek ízesítésére használhatjuk. A magokat szintén szárítjuk, majd belőlük ‒ hőkezelés és adalékok nélkül ‒ saját fejlesztésű présgépeinken olajat sajtolunk. Az így nyert hidegen sajtolt olajok rendkívüli tápértékkel rendelkező, egészséges élelmiszerek, natúrkozmetikai alapanyagok, illetve állateledel kiegészítők.ú

A frissen préselt olaj szűrése előtt keletkező üledék az olajiszap, amely az olajhoz hasonlóan gazdag esszenciális zsírsavakban és vitaminokban, ugyanakkor a magok mikroszemcséit, ezzel együtt vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, antioxidánsokat, azaz rengetegféle bioaktív anyagot tartalmaz. A tápanyagdús olajiszapot ‒ jellege szerint ‒ gourmet növényi krémek, ínyenc szószok vagy kozmetikai iszapok formájában értékesítjük. Gluténmentes maglisztjeink, magkrémjeink változatosan felhasználható alapanyaggal szolgálnak a speciális étrendet követők, illetve a kísérletező kedvűek számára.

Az olajsajtolás „száraz maradékából”, a pelletből, – amely egy zsír- és szénhidrátszegény, növényi fehérjében, vitaminokban és más tápanyagokban viszont igen gazdag, gluténmentes anyag – magliszteket őrlünk. A pellet az állati takarmánygyártók körében is nagy népszerűségnek örvend, így azt számukra is értékesítjük, további felhasználásra.

Ami másnak hulladék…

Ahol csak lehetőség nyílik rá, más ágazatok melléktermékeiből sajtolunk egészségvédő tápanyagokban gazdag olajokat. A szőlőtörköly a borászatok, a csipkebogyómag a teagyártás, a paprikamag a fűszerpaprika-gyártás, a tökmag a bébiételkészítés mellékterméke.

Az alapanyag-beszerzésnél ragaszkodunk a hazai, illetve uniós gazdaságokban termesztett növények magjaihoz, ezáltal támogatjuk a hazai termelőket, lerövidítjük a szállítási útvonalat (csökken a környezeti terhelés) és folyamatosan biztosak lehetünk a kiváló minőségben.  

Jelenleg 21-féle magból préselünk kiváló minőségű, hidegen sajtolt olajokat saját fejlesztésű, csigás présgépeinken. Great Taste díjas olajainkkal ország-világ előtt bebizonyítottuk, hogy környezetbarát, vegyszermentes módon is nagy hatékonysággal kinyerhető a magok értékes olajtartalma, termékeinkben pedig utánozhatatlan módon köszön vissza a természet bujasága, színe, íze, illata.

A Zero Waste szemlélet kijelölte számunkra az irányt, ezen túlmenően pedig termékeink folyamatos továbbgondolására sarkall. Termékfejlesztéseink – magkrémek, mustárszószok, natúrkozmetikumok, állati takarmánykiegészítők – mind arra irányulnak, hogy sokrétűen hasznosíthassuk az olajgyártás mellék- és végtermékeit.

Hogyan kanyarodtunk a kozmetikumok irányába?

Mivel a hidegen sajtolt olajok változatlan formában megőrzik a pörköletlen magok értékes tápanyagait, köztük kimagasló E-vitamin-tartalmát, nemcsak szájon át fogyasztva válnak egészségünkre, hanem bőrünknek is megadják a szükséges törődést, védelmet. Ebből a gondolatmenetből kiindulva a kimagasló hidratáló, bőrtápláló és regeneráló hatású csipkebogyómag-, szőlőmag-, paprikamag- és dióolajunk – az élelmiszeripari felhasználáson túl – egy-egy natúrkozmetikum-család ihletőjévé vált.

Sok múlik a csomagoláson – a környezet szempontjából is

Valamennyi termékünk, így kozmetikumaink (szappan, fürdősó, iszap, ajakápoló) számára is sokáig kerestük a megfelelő, környezetbarát csomagolást. A szappanokat természetes karnaubaviasszal átitatott, komposztálható papírba, az iszapokat, fürdősókat üvegtégelybe, az ajakbalzsamokat lebomló papírtokba rejtettük, melynek alapanyaga felelős erdőgazdálkodásból (FSC minősítés) származik.

Olajainkat – melyek valamennyi termékünkhöz hasonlóan nélkülöznek mindenféle tartósítószert és adalékanyagot – sötét színű üvegekben forgalmazzuk, egyrészt, hogy növeljük eltarthatóságukat, másrészt, hogy az üvegek visszaváltásával és újrahasznosításával csökkentsük ökológiai lábnyomunkat. Magkrémjeink, mustárszószaink szintén ezért kerülnek üvegtégelyben a boltok polcaira.

Hogyan lehet „megúszni” a hulladékot?

Szögezzük le, nincs hulladékmentes gyártási eljárás. Csak okos megoldások vannak a hulladék hasznosítására. Mi például mindazt, amit nem lehet „termékesíteni”, leszárítjuk takarmánynak, virágföldadaléknak, komposztnak. Ami ilyen formában sem állja meg a helyét, az a zöldhulladékkal együtt a biomassza kazánba kerül, mely a magszárító és az üzem fűtéséről gondoskodik. Saját fejlesztésű biomassza kazánunk különlegessége, hogy akár 50%-os nedvességtartalmú fűtőanyaggal is megbirkózik. A hulladékok hasznosításával nemcsak ökológiai lábnyomunkat csökkentjük, hanem költségeinket is, hiszen végső soron nem keletkezik olyan hulladék, melynek az elszállításáról, elhelyezéséről gondoskodnunk kellene. Ha csak a kirostált növényi részekkel számolunk, havi 50-60 000 Ft-ot spórolunk a házon belüli „hulladékgazdálkodással”.

Ahol a fenntartás is fenntartható módon zajlik

Olajsajtoló üzemünk fenntartásánál szintén figyelembe vesszük a környezetvédelmi szempontokat. A takarításhoz elsősorban kompresszorral generált levegőt használunk. A törölgetéshez törlőrongyokat bérlünk, melyekből a bérbeadó ügyesen kinyeri és mosodája fűtésére használja az olajat, majd a tiszta rongyokat visszajuttatja hozzánk. A sajtológépek alkatrészeinek tisztítását mikroorganizmusokat tartalmazó, bio mosogatórendszerrel végezzük, amely biológiai úton bontja le a zsírokat, olajokat és a makacs szennyeződésekkel is elbánik. A speciális mosóasztalok alkalmazásának köszönhetően csökkent a víz-, valamint a vegyszerhasználat, melynek környezetre gyakorolt pozitív hatását nem kell bemutatni. A közelmúltban napelemes rendszer kiépítésére is sor került, így megújuló energiaforrásból fedezhetjük energiaigényünk egy részét.

Természetesen nemcsak vidéki üzemeinkben, hanem budapesti telephelyünkön is arra törekszünk, hogy szelektív gyűjtéssel, illetve a kávézacc komposztálásával minimalizáljuk a hulladék keletkezését. Az irodánkat körülölelő telken idén permakultúrás gazdálkodásba kezdtünk. Ez egy olyan filozófia, önfenntartó gazdálkodási mód, mely a környezettel tökéletes összhangban működik, és a természetből ellesett szimbiózisokat ülteti át a mindennapos gyakorlatba, azaz a kerttervezésbe, kertművelésbe. A termés vegyszerek használata nélkül érik be és szolgáltat friss, változatos konyhai alapanyagokat cégünk munkatársai számára.

Környezettudatos filozófiánkkal szeretnénk alternatívákat mutatni másoknak, hiszen ahogy mi át tudtuk itatni a termelési folyamat egészét ezzel a szemléletmóddal, úgy ez másoknak is sikerülhet. Kiváló minősége, íze, értékes tápanyagai, környezetbarát előállítási módja és csomagolása miatt büszkék vagyunk valamennyi termékünkre, melyek közül legutóbb ajakápolóink érdemelték ki a Trade Magazin elismerését, azaz 2020-ban a Fenntarthatóság Szimbólumává válhattak.

Kukkants be püspökladányi üzemünkbe!