Lisztérzékenyek Országos Egyesülete immár 30 éve fogja össze az általánosan lisztérzékenység-ként ismert, cöliákia nevű betegségben szenvedőket, képviseli az érdekeiket, és közhasznú egyesületként információval és tanácsadással látja el őket.

A diagnosztizált cöliákia – a hiedelmekkel ellentétben – nem egy fajta allergia vagy érzékenység a liszttartalmú ételekre, hanem egy genetikailag meghatározott, autoimmun betegség. A lisztérzékenység nem gyógyítható, viszont a többi autoimmun betegséggel szemben itt ismeretes a kiváltó ok: a bizonyos gabonákban található gluténfehérje az, ami az immunrendszer támadó reakcióját a vékonybélben és a gyomorban kiváltja. Ennek tudatában a betegeknek élethosszig tartó, zéró toleranciás diétát kell tartaniuk, és ezzel elkerülhetik a betegség negatív hatásait és hosszú távú szövődményeit.

Miután a betegség az elmúlt egy-két évtizedben egyre ismertebb lett, a diagnosztika egyre fejlettebb, és egyre több az ártalmas táplálkozási szokás és környezeti hatás, növekszik a diagnosztizált betegek száma. Erre szerencsére az élelmiszeripar és a vendéglátás is fejlesztésekkel, szélesedő gluténmentes termékkínálattal reagált. A betegek, a társadalom és a szakma (orvosok, dietetikusok, pedagógusok, vendéglátósok, élelmiszeripari szakemberek) edukációja is egyre fontosabb, amiben igen sokat köszönhetünk a Lisztérzékenyek Országos Egyesületének.

Öt évvel ezelőtt, az egyesület alapításának 25. évében hirdették meg először a pályázati lehetőséget „Az Év Új Gluténmentes Terméke” díjra a hazai élelmiszergyártók körében. A díjat harmadik éve már nem a közönség szavazatai alapján, hanem egy szakmai zsűri döntése nyomán ítélik oda.

Mint gluténmentes üzemben, hivatalos gluténmentes minősítéssel rendelkező termékek gyártója, mi is pályáztunk és nagy örömünkre a Grapoila napraforgómagliszt különdíjban részesült. Bár élelmiszeripari alapanyaggal igen nehéz ezeken a versenyeken az azonnal kóstolható készételek mellett labdába rúgni, a napraforgómagliszt méltán lett díjazott itt is, csakúgy, mint a legismertebb nemzetközi ételkóstoló versenyen, a Great Taste-en (két csillagos minősítéssel), és döntőbe jutott a párizsi élelmiszeripari kiállításon, a SIAL-on is.

A napraforgómagliszt egy igen sokoldalúan felhasználható gluténmentes liszt, remek beltartalmi értékekkel. A legjobb minőségű napraforgómagok kíméletes, hidegen sajtolása után visszamaradt és finomra őrölt szárazanyag megőrzi a magok értékes összetevőit. Mivel zsír- és szénhidráttartalma rendkívül alacsony, valamint természetesen előforduló cukrok is csak elenyésző mértékben fordulnak benne elő, kiválóan beilleszthető szinte bármely diétás ét­rendbe. Fehérje-, valamint élelmi rost tartalma kiemelkedően magas, és jelentős mennyiségben tartalmaz magnéziumot, cinket, szelént, mangánt, rezet és vasat. A napraforgómagliszt fogyasztásával sok, értékes tápanyaghoz juttathatjuk a szervezetünket.

Állagának és lágy ízének köszönhetően a konyhában sokféleképpen felhasz­nálható, gazdagíthatjuk vele gluténmentesen készülő ételeinket, színesíthetjük már megszokott receptjeinket. Kiváló, egészséges sütőipari adalék, de használhatjuk sűrítőanyagként is krémlevesek, szószok, mártások, mártogatósok készítéséhez. Sütemények, édes vagy sós kekszek, pogácsák vagy kenyerek sütésekor a hagyományos liszt egy része helyettesíthető napraforgóliszttel, ezzel csökkentve a tészta szénhidrát-, növelve fehérje- és rosttartalmát. Az arányokkal legyünk óvatosat, mert nagyobb mennyiségben, hő hatására zöldes színűre színezheti a tésztát (ez kevés aszkorbinsav vagy szőlőmagliszt hozzáadásával megelőzhető).

A legegyszerűbb módon úgy fogyaszthatjuk, hogy joghurt­hoz vagy turmixba keverjük, és felhasználhatjuk saját készítésű növényi fehérjepor-keverék alapanyagaként is.