Homoktövises-sárgabarackos kenyér tahinis datolyakrémmel Desszert

Hozzávalók:

A krémhez:

A kenyérhez:

  • 4 tojás
  • 80 g sötét nádcukor
  • 50 g méz vagy datolyaszirup
  • 170 g olívaolaj
  • 160 g pépes sárgabarack vagy sűrű lekvár
  • 160 g hajdinaliszt
  • 75 g homoktövismag-liszt
  • 60 g mandulaliszt
  • 1 kk. őrölt gyömbér
  • ½ tk. fahéj
  • 1 tk. bio citromhéj
  • ½ tk. sütőpor
  • 70 g pörkölt mandula apróra vágva
  • csipet só

Elkészítés:

A krémhez a datolyát beáztatjuk forró vízbe, majd késes robotgéppel pépesítjük.  A többi hozzávalót hozzátesszük és habverővel összekeverjük. Hűtőben pihentetjük. 

A sütőt előmelegítjük 165°C-ra. 

A formánkat (25×11,5x7cm) sütőpapírral kibéleljük.

A barackot ( fagyasztott) felfőzzük és félig leturmixoljuk, vagy csak villával kissé összezúzzuk, maradjanak benne nagyobb darabok. 

A száraz összetevőket a só kivételével összekeverjük. 

Az egész tojásokat a cukorral és sóval együtt mixer segítségével jól kihabosítjuk. Hozzáadjuk a datolyaszirupot, citromhéjat, olívaolajat, barackpép 2/3-át és keverünk rajta egyet, majd a száraz összetevőket és a mandulát is, csomómentes masszát kell kapnunk. 

A sütőpapírral bélelt formánkba öntjük. A maradék barackpépet a tésztára kanalazzuk és örvényszerűen belekeverjük. 

165 fokon 40-45 percig sütjük , majd tűpróbával ellenőrizzük. 

Hűlni hagyjuk, majd rákenjük az előzőleg elkészített tahinis krémünket. 

A homoktövis nagyon jól passzol a sárgabarackkal, ez a kész süteményben is megmutatkozik. A barack savassága a szintén fanyarabb ízű homoktövissel, az édes tahinis datolyatetővel és a roppanós fűszeres mandulával egy igazán különleges ízvilágot hoz elő. 

Opciók: 

Amennyiben a tejmentesség nem fontos, készíthetünk egy citromos mascarpone krémet is a tetejére. 

Süthetjük tortaformába is a tésztát.  Fagyasztott barack helyett használhatunk szilvát, baracklekvárt, szilvalekvárt és sütőtökpépet is.

Receptért köszönet Berta Nórinak!

Megosztás

Kapcsolódó termékek