Hozzávalók:
Hozzávalók:
A hozzávalókat 4 főre kalkuláltuk.
Szurkáljuk meg a padlizsánt! Ez azért fontos, mert enélkül sütés közben túlnyomás keletkezhet benne és szétrobbanhat. Ezt követően faszénen, gázrózsán vagy 200 fokos sütőben – időnként megforgatva – süssük a padlizsánokat addig, amíg a közepükig át nem puhulnak. Nem kell attól félni, ha a héj megfeketedik, ez nem jelenti azt, hogy a belseje megégett.
Tegyünk tálba egy nagyobb szűrőt, szurkáljuk meg a még forró padlizsánok alját és rakjuk a szűrőbe kicsöpögni. Ha kihűlt, távolítsuk el a héját, a padlizsánok belsejét pedig tegyük egy magasabb tálba, hogy turmixolás közben ne fröcskölje össze a konyhát.
Adjuk hozzá a magkrémet, a fűszert, a sót, a citromlevet, majd pürésítsük össze. Ha már megfelelő az állaga, nyomjuk bele a fokhagymát és mixeljünk a krémen még egy keveset. Kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsük utána. (A fokhagyma íze később intenzívebbé válik, így csak az tegyen bele egynél több gerezdet, aki tényleg nagyon fokhagymásan szereti.)
Ha van rá idő, takarjuk le a krémet és tegyük a hűtőbe egy órára, hogy összeérjenek az ízek.
Petrezselyemmel és mandulával megszórva, olívaolajjal gazdagon meglocsolva tálaljuk.
A receptért, fotóért köszönet Házisáfránynak!