Töredelmesen be kell vallanunk, pisztáciafüggők vagyunk. Imádjuk a pörkölt, sós pisztáciaszemek különleges aromáját és bizony a végsőkig elmegyünk annak érdekében, hogy az utolsó csonthéj is megadja magát és hozzáférhessünk féltve őrzött kincséhez, ha egyszer kimértük magunknak a fejadagot.

Természetesen a függőség a pisztáciás finomságokra is vonatkozik. A „szenvedélybetegeket” arról lehet felismerni, hogy török étteremből sosem távoznak baklava nélkül, a fagyizókban is mindig felülre kérik a zöld gombócot, ölni tudnak egy kis halváért és félreteszik nekik reggelente a pékségben a pisztáciás croissant-t…

Így talán érthető, miért nem várhattunk tovább a pisztáciával. Ha valami ennyire finom, abból olajat kell sajtolni, nincs mese. És ha már az olajsajtolásnál tartunk, egy zero waste cég esetében ez azt jelenti, hogy egy kis natúr pisztáciakrém és pisztácialiszt is minden bizonnyal leesik a gyártósorról.☺️

Hogyan kell ezt érteni? Pont úgy, ahogy az összes többi mag esetében. Amikor a magból kisajtoljuk az olajat, azt egy picit állni hagyjuk, hogy a nagyobb, nehezebb szemcsék az aljára leülepedjenek. Erről „lefölözzük” – majd annak rendje s módja szerint palackozzuk – az olajat, az alul leülepedő sűrű masszát pedig gourmet krémként üvegtégelybe zárjuk, minden egyéb adalék, illetve tartósítószer nélkül. Ami a préselés után a magból megmarad, „kígyóként” (munkanevén pellet) lát napvilágot a présfej túloldalán, és eltekergőzik a lisztőrlőbe. Egy magból így háromféle minőségi élelmiszer készül: olaj, gourmet krém és gluténmentes liszt.

ÍNYENC OLAJ KÜLÖNLEGES ALKALMAKRA

A pisztáciaolaj a séfek kedvence és valószínűleg az ínyenceknek sem kell bemutatni. Aki még nem használta és ötlete sincs, mire való, kezdje az érzékszervi teszteléssel. A hidegen sajtolt pisztáciaolaj selymesen lágy íze édességért kiált, de ha nincs kedvünk egyből sütni, főzni, csepegtessük fagylaltra, zabkásába, gyümölcssalátára, turmixba vagy csorgassuk sütőben sült, mézzel, fahéjjal megbolondított gyümölcsök tetejére. Akinek ezután elszabadul a fantáziája, az bátran kipróbálhatja saláták, sajttálak, sült zöldségek, szószok, levesek, tésztaételek, roston sült húsok, halak, édességek ízesítésére, a feltálalt fogások élvezeti értékének növelésére, szemet gyönyörködtető dekorálására.

De térjünk vissza az olajsajtoláshoz, mert nálunk ez sem a megszokott módon zajlik. A Grapoilánál a legtöbb magfajta pörkölés nélkül kerül a présgépre, mert feltett szándékunk, hogy megőrizzük teljes tápanyagarzenáljukat azok számára, akik egészségük védelme érdekében fogyasztják olajainkat.

A többi olajhoz hasonlóan tehát a pisztáciaolaj is gazdag telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban, emellett A- és B-vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is bővelkedik. Ételeinkhez adva – a csodás ízélményen felül – támogatja szív- és érrendszerünket, valamint felvértez a szabad gyökök ellen. Arcunkra, bőrünkre kenve, azaz külsőleg használva pedig hozzájárul bőrünk épségének, szépségének, rugalmasságának, hidratáltságának megőrzéséhez. Kiváló masszázs- és fürdőolaj, haj- és körömápolószer, enyhe fényvédő hatással.

Fedezd fel Te is a pisztáciaolajat és tedd különlegesebbé vele a fogásokat! Irány a webshop!