Mák
A mák gazdag ásványi anyagokban (pl. kalcium, foszfor, vas), B- és E-vitaminban. Zsírtartalmának nagy része telítetlen zsírsavakból tevődik össze. Segítségével megelőzhető a csontritkulás, támogatja a fogképzést, az emésztést, jó hatással van a szív- és érrendszerre, stresszoldó hatású. Az érett mákszemek biztonsággal fogyaszthatóak, az ópiumszármazékokat a termés héja (mákgubó) tartalmazza.
Használhatjuk édességek, sütemények (mákos tészta, mákos rétes, mákos guba stb.) készítéséhez, édes vagy sós péksütemények tésztájába keverve, illetve tetejére szórva.
Tápértékek
- Energia (KJ/Kcal): 2198/525
- Zsír (g/100g): 41,6
- amelyből telített zsírsavak (g/100g): 4,5
- Szénhidrát (g/100g): 28,1
- amelyből cukor (g/100g): 3,0
- Fehérje (g/100g): 18,0
- Só (g/100g): ˂0,03
Kapcsolódó Receptek
Nem találhatóak kapcsolódó receptek
Kapcsolódó Bejegyzések
Nem találhatóak kapcsolódó bejegyzések