Milyen ötlettől vezérelve kezd egy cég permakultúrás gazdálkodásba főhadiszállása körül, ráadásul a fővárosban? Miért jobb ez, mint a gyepszőnyeg vagy a kerítésig futó térburkolókő? Egyáltalán, mi az a permakultúra? Ugorj velünk vissza az időben 2019-ig, mert innen indul a történet…

Irodánk és raktárunk 2019 májusában átköltözött a Budafoki útról egy volt növénynemesítő állomás telephelyére, a 22. kerületbe. Az épületet övező kert, illetve az egykor szebb napokat látott, 400 nm-es üvegház ekkor már 10 éve állt érintetlenül… A 3000 nm-es telken 2020 tavaszán kezdtünk permakultúrás kertművelésbe, ami önmagában is izgalmas kalandnak ígérkezett, hát még annak fényében, hogy tudomásunk szerint nincs hasonlóra példa Magyarországon olyan cégek esetében, amelyek fő profilja nem a gazdálkodás. Mi például Grapoila márkanév alatt hidegen sajtolt olajok, gluténmentes maglisztek, állati takarmánykiegészítők, magkrémek és natúrkozmetikumok gyártására specializálódtunk, ám a magokat, melyekből püspökladányi üzemünkben olajat sajtolunk, nem mi termesztjük, hanem hazai és unióbeli gazdaságoktól vásároljuk.

2019

A kert hasznosításának ötlete egy ebédszünetben szökkent szárba. Munkatársunkat falatozás közben megkínálták egy kis olasz importból származó rukkolával, aki nem győzött érte hálálkodni, közben pedig szöget ütött a fejében egy gondolat: milyen jó lenne a rukkolát a saját kertünkből szüretelni! És milyen újszerű kezdeményezés lenne, ha egy kezdettől fogva zero waste technológiában gondolkodó, egészséges termékeket gyártó cég a saját munkatársait is elláthatná vegyszermentes zöldségekkel és gyümölcsökkel…

Ezután már csak be kellett kopogtatni a vezetőséghez, akikről köztudott, hogy elkötelezettek az egészséges táplálkozás, életmód iránt, nyitottak minden előremutató, kreatív ötletre és fontos számukra, hogy a munkatársak is jól érezzék magukat a bőrükben.

Jelen esetben nem nehéz kitalálni, hogy a projekt zöld utat kapott, így hát – nem kis izgalommal – 2020 márciusában belevágtunk a permakultúrás rendszer kivitelezésébe. 

Egy kertben mindig az előtte-utána fotók a legizgalmasabbak laugh, de ha lépésről-lépésre követnéd végig az átalakulást, vess egy pillantást színes-szagos évértékelőinkre (2020, 2021, 2022) vagy görgesd végig a Grapoila Permaculture facebook-oldalát

Szeretettel várunk 2023-as programjainkon! Nézz szét permakultúrás kertünkben, tegyél szert vegyszermentes palántákra, ismerkedj meg a permakultúra alapjaival workshopjainkon! Biztosítsd be a helyed egy HÍRLEVÉL-FELIRATKOZÁS-sal!