Grapoila    /    Blog    /    Csipkebogyó, a piros vitaminbomba


Csipkebogyó, a piros vitaminbomba

A szüretről általában nem a szúrós csipkebokor és annak pirosló, savanykás termése jut az eszünkbe, pedig legalább annyit profitálhatunk belőle, mint a napérlelte szőlőfürtökből, ráadásul még bor és likőr is készíthető a dércsípte bogyókból, ha valakinek emiatt lenne hiányérzete.

 

Amennyiben maradnánk a klasszikus felhasználásnál – tea, szörp stb. – érdemes még a hideg beállta előtt learatnunk a termést, mert a bogyó a fagy beköszöntével jelentősen veszít amúgy kimagasló C-vitamin-tartalmából. A csipkebogyó megkaparintását a tövisek eléggé megnehezítik, de aki bepróbálkozna vele, annak biztatásul eláruljuk, hogy az ötletes célszerszámok segítségével a rutinos szüretelők akár 50-60 kg áltermést is betakaríthatnak naponta. A csipkebogyó sokrétűen felhasználható és csordultig tele egészségvédő tápanyagokkal, ezért szedése és feldolgozása megéri a fáradságot. A kimagozott gyümölcshúsból lekvár főzhető, de aki természetes forrásból szeretne C-vitaminhoz jutni az őszi, téli időszakban, az jobban teszi, ha más módszerrel csalogatja ki a hatóanyagokat a termésből. Egy turmix és egy szűrő használatával remek ivólé készíthető a frissen szedett, 1-2 napra beáztatott bogyókból, ha pedig kimagozzuk és kiszárítjuk, hónapokon át kortyolgathatjuk a csipkebogyóteát egy 5-6 órás, hideg vizes áztatást és szűrést követően.

                                                            

 

A kimagasló C-vitamin-tartalom mellett a B1-, B2-, P- és K-vitamin is említést érdemel. A csipkebogyó bioaktív hatóanyagainak immun- és érfalerősítő hatást tulajdonítanak, a népi gyógyászatban cukorbetegségre és stresszoldásra is előszeretettel ajánlották. Ráadásul a bogyóban rejtőző magok is kincset érnek, bár a hecsedlilekvárt készítő elszánt nagymamák valószínűleg nem lelkesednek ezekért a gondosan eltávolítandó „apróságokért”. Pedig a megfelelő eszközökkel – pl. csigás présgép – a magokból rendkívül értékes olajat lehet sajtolni. A csipkebogyó olajára szó szerint értendő a folyékony arany kifejezés, mert a mechanikai eljárással (hidegen sajtolás) kinyert olaj telítetlen zsírsavakban, zsírban oldódó vitaminokban – főleg E-vitaminban – olyannyira gazdag, hogy kívül, belül jót tesz nekünk, velünk. Hogyan kell ezt érteni? A kellemesen gyümölcsös ízű, salátákra, desszertekbe való hidegen sajtolt csipkeolajat kimagasló Omega-3 és E-vitamin-tartalma miatt az egészségtudatosan táplálkozók már felfedezték maguknak, de talán még ők sem sejtik, hogy a világ egyik legkeresettebb kozmetikai olaja lapul az éléskamrájukban. A csipkeolaj ugyanis étkezési és bőrápolási célra egyaránt alkalmas.

 

 

Rendkívül gyorsan beszívódik a bőrbe, és hatóanyagaival táplálja, védi, regenerálja, hidratálja azt. A telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag összetételnek gyulladáscsökkentő hatást, bőrvédő, sejtek öregedését késleltető funkciót tulajdonítanak, amire a kozmetikai ipar remekül építhet a különböző anti-aging és bőrregeneráló készítmények esetén. A csipkebogyó-magolaj segítségünkre lehet a hegek elhalványításában és kiválóan regenerálja a napsugárzástól, szoláriumozástól károsodott bőrt. Hatóanyagai elősegítik a kollagén- és elasztinrostok termelődését, ezáltal az érett bőrt feszesebbé, rugalmasabbá varázsolva természetes módon "szelídítik" meg a ráncokat.

Karácsonyi kozmetikai csomagjaink a webshopon elérhetőek.

http://grapoilashop.hu/Csipkeolajos-kozmetikai-csomag

Ajándéknak kiváló szőlős kozmetikai csomagunk is, válassz kedvedre!

http://grapoilashop.hu/Szolomagolajos-kozmetikai-csomag