Feketekömény – nem mind fénylik, ami arany

 

A feketekömény a növényvilág „mindenhatója”, betegségmegelőző hatását évezredekkel ezelőtt felfedezték, magját pedig olyannyira nagy becsben tartották, hogy még a fáraók sírjába is „csempésztek” belőle, hogy szükség esetén kéznél legyen a túlvilágon.   

 

A feketekömény – a fűszerköménytől eltérően – rendszertanilag a boglárkafélék családjába tartozik és kerti katicavirág, illetve szőrös kandilla néven is ismert. Magját, ízének hagymás beütése miatt fekete hagymamagnak is nevezik. A háromszögletű, matt fekete színű, borshoz hasonló illatú magocska az arab, a török és az indiai konyha igen kedvelt fűszere, curryk, raguk, levesek, savanyúságok, édességek, péksütemények ízesítője.

 

Ezt a különleges magocskát a legtöbben mégsem az íze, hanem rendkívül szerteágazó betegségmegelőző hatása miatt tartják egyedülállónak. A feketekömény magjának olaja az esszenciális zsírsavak, az E-vitamin és az egyéb, fenolos összetevők mellett egy timokinon nevű vegyületet rejt, melyről az utóbbi évek kutatásai bebizonyították, hogy a gyógynövény immunerősítő, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, baktérium- és vírusölő, valamint daganatellenes tulajdonsága gyakorlatilag innen eredeztethető. Természetesen az olaj többi hatóanyaga is hozzájárul ahhoz, hogy ez a növény egy igazi aduász. A magolaj antioxidánsai például a szabad gyökök elleni védekezés élharcosai, telítetlen zsírsavtartalma a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját csökkenti, de felső légúti tünetek, asztma és allergia, gyomor és bélhurut esetén, továbbá máj- és vesevédőként is ajánlják kúraszerű fogyasztását.

 

Bár minden okunk megvan rá, hogy betegségmegelőzésre használjuk a feketekömény hidegen sajtolt magolaját, azonban egy olyan karakteres ízű olajról van szó, melyet szűklátókörűség lenne pusztán „gyógyhatású szerként” definiálni. A gasztronómiai kalandozásokra nyitott háziasszonyok, új ízeket kereső szakácsok, séfek számos olyan fogást alkothatnak, melyet pont ez a pikáns, gyógynövényes ízvilág tesz különlegessé. Használatakor egyetlen szabályt kell csak betartani, aki a korábban említett értékes összetevők miatt fogyasztaná, az kerülje az olaj hevítését, inkább levesekbe, salátákra, krémek ízesítésére alkalmazza vagy fogyasszon belőle kúraszerűen, egy-egy kávéskanállal naponta.

 

Bármilyen meglepő, nemcsak olaj formájában csempészhetjük konyhánkba ezt a sokoldalú gyógy- és fűszernövényt, hanem lisztként is. A magolaj kinyerésének legtermészetesebb módszere a hidegen sajtolás, melynek végterméke a pörköletlen magokból kipréselt olaj mellett egy minimális zsírtartalommal rendelkező száraz anyag, pontosabban magmaradvány, a pellett. Ennek őrlésével egy másik izgalmas alapanyag, gluténmentes feketeköménymag-liszt nyerhető, mellyel fűszeres ízt kölcsönözhetünk a sós rágcsálnivalóknak, de akár a fokhagymás tejbe áztatott husi lisztes panírját is megbolondíthatjuk vele.

 

Aki kellő alázattal fordul a természethez, az egy kiapadhatatlan kincseskamrába nyer bebocsátást, ami a feketekömény esetében hatványozottan igaz. A sajtolásos módszernek ugyanis még egy „nyeresége” van, egy kimagasló bőrtápláló tulajdonságú magolajiszap, mely arcpakolásként, bőrradírként fejti ki gyulladáscsökkentő, hidratáló tulajdonságát. Az antibakteriális, antiszeptikus és antifungális hatású feketeköménymagolaj-iszappal megelőzhető a sebek elfertőződése, ezáltal segíti a sebgyógyulás (pl. égési sérülések) folyamatát. Akut bőrgyulladás esetén csökkenti a kellemetlen tüneteket, irritációt, duzzanatot. Pattanásos, mitesszeres, ekcémás bőrön alkalmazva látványos javulást eredményez, de a kutatások pikkelysömörrel, illetve vitiligoval (pigmenthiány) küzdő páciensek esetén is pozitív tapasztalatokról számoltak be. Az iszapból készített pakolás védi a bőrsejteket a szabad gyökök „károkozásától”, így kifejezetten ajánlott a nagyvárosok szennyezett levegőjének vagy a fokozott UV sugárzásnak kitett bőr számára. A feketeköménymagolaj-iszap – antioxidáns hatású összetevőinél fogva – „bőrfiatalító” tulajdonságokkal is bír. 

 

Egy szó, mint száz, aki megismeri a feketeköményt, az felismeri és elismeri szervezetünk egészére kifejtett jótékony hatását, ráadásul még új ízekkel is fűszerezheti a repertoárt.

 

Kipróbálom a feketeköménymag-olajat!

Kipróbálom a feketeköménymag-lisztet!

Kipróbálom a feketeköménymag-iszapot!