Hozzávalók:
Futtassunk fel 25 g élesztőt 2 dl langyos vízben, közben keverjünk össze egy tálban 400 g búzalisztet 150 g tökmagliszttel, 3 dl vízzel és 1 evőkanál sóval. A felfuttatott élesztőt tegyük a lisztkeverék közepén kialakított mélyedésbe, és dolgozzuk össze a liszttel. Ezután 10 perc gépi vagy kézi dagasztás következik, majd a ragadós tésztát hagyjuk egy órán át kelni. Alaposan lisztezzünk ki egy tepsit (vagy helyezzünk egy sütőpapírt az aljára), lapogassuk bele lisztes kézzel a tésztát, majd hagyjuk további fél órán keresztül kelni. Ennyi idő alatt jól előmelegíthetjük a sütőt. Sütés előtt kenjük meg a tészta tetejét tökmagolajjal és szórjunk rá friss rozmaringot, szeletelt lilahagymát, kristályos sót. Ujjunkkal jól nyomkodjuk bele ezeket a tésztába és képezzünk kis bemélyedéseket a focaccia tetején.
250 °C fokos (vagy melegebb) sütőben 10 perc alatt süssük ropogósra.