A tök termésének kivételesen értékes részei, a magok többféleképp is feldolgozhatók.
A tökféléknél aligha akad sokszínűbb és családjukban – mondhatjuk – jó gének öröklődnek J. Az ehető változatok rendszerint a sütőben vagy tökfőzelékként végzik, pedig a zsenge tök nyersen és akár a héjával, virágjával együtt is fogyasztható. A főzőtök tápanyagtartalmát messze felülmúlja a sütőtöké, mely a rostok és ásványi anyagok mellett rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz, bár ezeket kissé megtépázza a hosszú sütési idő.
A tökmagok kíméletes feldolgozása hideg sajtolással
A termés egy bizonyos részéből viszont veszteség nélkül kinyerhetjük az értékes tápanyagokat, melyek ráadásul koncentrált formában vannak benne jelen. Ez a rész pedig nem más, mint a tök magja, ami kivételes tápanyagtartalommal bír: különleges fitoösszetevőinek köszönhetően fogyasztásával bizonyos egészségügyi problémák megelőzhetők vagy kezelhetők. Csak hogy ez esetben nem ajánlott a magot pörkölni, mert akkor ugyanott vagyunk, ahol a part szakad, pontosabban a tápanyagtartalom apad. Szerencsére született egy tökéletes megoldás a probléma áthidalására, a hidegen sajtolás, ami a Grapoilánál azt jelenti, hogy egy speciális csigás présgépen, pusztán mechanikai erő segítségével kinyerjük a mag olajtartalmát. Ez nem összetévesztendő a stájer, más néven meleg sajtolással, ahol az íz kedvéért enyhén megpirítják a ledarált magokat, a nagyüzemi, finomított étolajgyártáshoz pedig végképp nincs köze, a hidegen sajtolás ugyanis egy teljesen vegyszer- és hőkezelésmentes eljárás.
Pörkölt vagy natúr tökmagolaj? A Grapoilánál mindkettő szerepel a kínálatban
A pörköletlen magból hidegen sajtolt Grapoila tökmagolaj színe sötétzöld (nap felé fordítva bordó), íze kellemes, „nyers” tökmagíz, tápanyagtartalma azonban kimagasló. Gazdag esszenciális zsírsavakban, E-vitaminban és antioxidánsokban, ezáltal felvértezi szervezetünket a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben és bizonyos daganattípusok megelőzésében is szerepet játszhat. A férfiak prosztata-megnagyobbodás és vizelési rendellenességek esetén, illetve azok megelőzésére, a hölgyek felfázásos tüneteik megelőzésére, enyhítésére, sőt, akár bőrápolásra is használhatják a hidegen sajtolt tökmagolajat, vagy az olajgyártás során keletkező tökmagolajiszapot.
A kulináris élvezetek rajongói persze a pörkölt magból sajtolt, kellemesen füstös, karakteres ízvilágú tökmagolajra esküsznek. Be kell látnunk, hogy a pörkölt tökmagolajnak is komoly létjogosultsága és helye van a gasztronómiában, ezért tizenkét év után beadtuk a derekunkat, és szakítottunk azzal az elvünkkel, miszerint csak natúr olajakat gyártunk a lehető legmagasabb tápanyagtartalom érdekében. Így immáron mindkét változat szerepel a Grapoila kínálatában.
A pörköletlen magból sajtolt olajat egészségmegőrzésre ajánljuk, a pörkölt magból sajtolt változatot pedig a kulináris élvezet kedvéért, például salátákra, krémlevesekre csurgatva, friss kenyérrel tunkolva.
A pörkölt tökmagolaj olyannyira jól sikerült, hogy a 2022-es Great Taste verseny zsűrije egyből kiutalt neki egy csillagot. Ha nem tudsz közülük választani, akár kombinálhatod is a kettőt!
Az értékes tökmag minden részét hasznosítjuk
Eleink nem dobtak ki semmit a konyhában, főleg az ínséges időkben. Szerencsére ez a szemlélet kezd újra felelevenítődni, ráadásul nemcsak a háztartásokban vehetjük az elejét a pazarlásnak, hanem az élelmiszeriparban is megvalósítható a zero waste modell.
Nálunk ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy az alapanyag minden részét és a gyártás valamennyi melléktermékét hasznosítjuk. Ami a mechanikai préselés után megmarad a tökmagból (száraz pellet), abból lisztet őrlünk. A különleges, élénk zöld színű, kimagasló fehérjetartalmú tökmagliszt gluténmentessége és tápértékadatai alapján is egészségtudatos és egyben izgalmas választás. Kiválóan alkalmas a péksütemények természetes színezésére, de nyersen, joghurtba, turmixba, zabkásába keverve is bátran fogyasztható, sportolók számára pedig különösen ajánlott, hiszen vegán fehérjetartalmát egyedül csak a borsó képes túlszárnyalni.
Az olajsajtolás másik áldásos és igencsak ínycsiklandozó mellékterméke az olaj alján leülepedő sűrű „olajiszap”. Az ennek felhasználásával készült Grapoila tökmagkrém egy kis túróval vagy vajkrémmel, hagymával, zöldfűszerekkel, sóval és némi fantáziával isteni szendvicskrém keverhető, de sós péksütemény- és hústöltelékek ízesítésére is szolgálhat.