Szerencsére ma már egyre több embert érdekel, mi kerül a tányérjába, hogyan tudná egészségét, jó közérzetét hosszú távon megőrizni. Egy kis olvasgatás után nyilvánvaló a recept, a rendszeres testmozgás, a stresszcsökkentés és az egészséges táplálkozás a kulcs a hosszú és remélhetőleg boldog élethez. Azt egyetlen dietetikus, személyi edző, életmód-tanácsadó és pszichológus sem állítja, hogy könnyű a megelőzés, de a kemény munkának, odafigyelésnek, a stresszcsökkentő technikák alkalmazásának és a tudatos táplálkozásnak meglesz a gyümölcse, még ha nem is mindig nyilvánvaló. Hisz ki képes az egészséget akkor is nagyra értékelni, amikor megvan? Csak az, aki betegen rimánkodta már vissza ezt az idilli állapotot… Akinek nincs meg ez az élmény, annak megsúgjuk, milyen árulkodó jelekre kell figyelnie, hogy tudatában legyen saját egészségének. Ha majd a kortársak cipőfűző-kötési nehézségekre, emésztési problémákra, magas vérnyomásra, cukorbetegségre, derék-, térd- és ízületi fájdalmakra, fáradékonyságra panaszkodnak vagy széltében jelentős alakváltozáson esnek át, miközben mi még mindig 20 éves duracell nyuszinak érezzük magunkat, akkor veregessük meg bátran a vállunkat.
Mi köze a hidegen sajtolt olajoknak az egészségünkhöz?
Több, mint gondolnánk. Sokan az olajra csak „segédanyagként” tekintenek, melyet a nagyüzemi, finomított étolajok esetében meg is értünk, hiszen a vegyszerekkel átitatott gyártási eljárás sem ízben, sem beltartalomban nem eredményez olyat, melyre ízlelőbimbóink vágynának, vagy egészségtudatos énünk ráugrana. A hidegsajtolás azonban egy teljesen más eljárás. A kihozatal fokozása érdekében mi nem használunk sem hőt, sem vegyszereket, sem adalékanyagokat. (Egységnyi alapanyagból így kevesebb olajat lehet kisajtolni, ez, illetve a hidegen sajtolt olajok minősége, tápanyagtartalma a magyarázat a finomított étolajoknál magasabb árra.) A Grapoila termékek esetében az ellenőrzött minőségű, pörköletlen magokból tehát kizárólag mechanikai úton, préseléssel nyerjük ki az értékes olajat, mely nemcsak ízben, illatban emlékeztet az alapanyagra, hanem annak értékes, egészségvédő összetevőit is tartalmazza. Melyek ezek a tápanyagok? Nézzünk meg például a tökmagolajban, mely az egyik legismertebb és legnépszerűbb hidegen sajtolt olaj. Nem véletlenül!
Hidegen sajtolt tökmagolaj – amire mindkét nem igent mond!
A tökmagolajat legtöbben a prosztataproblémák megelőzésével hozzák összefüggésbe, ami igaz is, viszont ez a kellemes ízű, sötétzöld színű olaj ennél jóval többet „tud”. A tökmag rendkívül gazdag fehérjékben, fitoszterinekben, többszörösen telítetlen zsírsavakban, vitaminokban, nyomelemekben és bizonyítottan csökkenti a gyomor-, emlő-, tüdő- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Állatkísérletek tanúsága szerint a tökmagolaj késleltetheti a magas vérnyomás előrehaladását és csökkentheti a magas koleszterinszint és az ízületi gyulladás mértékét, vércukorszint-csökkentő hatásának köszönhetően pedig enyhíti a cukorbetegséget. További jó hír, hogy nemcsak a tökmagban gazdag étrend, hanem az olaj rendszeres fogyasztása is segítségünkre lehet a daganatos betegségek megelőzésében. A tökmagolaj hölgyek esetében segít a felfázás megelőzésében, férfiaknál pedig a prosztata megnagyobbodás és a vizelési rendellenességek ellen vethető be sikerrel, tehát mindkét nem profitálhat belőle, deréktól lefelé is. J Persze ez még nem minden!
A tökmagolaj gazdag telítetlen zsírsavakban (olajsav, linolsav, palmitinsav), esszenciális zsírsavtartalma pedig közel 35 %, ami azért érdekes, mert a tökmagolaj gyakorlatilag tálcán kínálja azon zsírsavakat, melyek előállítására az emberi szervezet nem képes. A telítetlen zsírsavak támogatják a szív- és érrendszer egészségét és fontos feladatokat látnak el a szervezetünkben (többek között részt vesznek a hormontermelésben, fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az idegműködést).
Antioxidáns-tartalom: amiből nem kell gyököt vonni!
Minőségi alapanyag esetén a tökmagolaj kimagasló E-vitamin-tartalmához – mely antioxidáns hatású vegyület – nem fér kétség, ráadásul az α-tokoferol és a γ-tokoferol aránya is rendkívül kedvező ebben az olajban. Az α-tokoferol gátolja az új szabad gyökök képződését, míg a γ-tokoferol csapdába ejti és semlegesíti a meglévő szabad gyököket, ezáltal ezek a vegyületek számos betegség megelőzésében játszanak szerepet (pl. daganatos megbetegedések, ízületi gyulladás, szürke hályog). A magas E-vitamin-tartalomért ráadásul még a bőrünk is roppant hálás lesz.
A tökmagolaj polifenol-tartalma sem elhanyagolható, ezek a vegyületek szintén antioxidáns hatással bírnak, azaz felvértezhetjük velük magunkat a betegségekkel szemben.
Vigyázat, hőre bomlik!
Most, hogy kiderült, mennyi kincset érő összetevőt rejt a hidegen sajtolt tökmagolaj, már csak arra kell ügyelnünk, hogy ezek a tápanyagok ne vesszenek el „út közben”.
Ha egészségügyi okból fogyasztanánk hidegen sajtolt olajat, válasszunk olyat, amely pörköletlen alapanyagból készül, hiszen a bioaktív hatóanyagok közül nem egy bizony hőérzékeny. Fontos, hogy az olaj minőségi alapanyagból és megbízható forrásból származzon, éppen ezért fektetünk mi is nagy hangsúlyt arra, hogy hazai vagy unión belüli gazdaságokból szerezzük be az alapanyagot, mely szigorú minőségi ellenőrzésen esik át a hidegsajtolás előtt. (Ma már rengeteg olajunk elérhető bio változatban is, hogy senkinek se kelljen kompromisszumot kötnie, ha az egészségéről van szó.)
A hő nemcsak az alapanyagul szolgáló tökmag, hanem a belőle sajtolt olaj tápanyagait is tönkre teheti, ezért a tökmagolajat ne hevítsük, hanem csak utólag adjuk ételeinkhez. Természetesen csepegtethetjük salátákra, keverhetjük krémekbe, de akár önmagában is fogyaszthatjuk (pl. napi egy kiskanállal), ügyelve arra, hogy napi energia-bevitelünk max. 15%-át alkossa zsír.
Jó egészséget kívánunk!
A Grapoila hidegen sajtolt tökmagolaját megvásárolhatod webshopunkban.
Szakirodalom:
Xanthopoulou, M. N., Nomikos, T., Fragopoulou, E., & Antonopoulou, S. (2009). Antioxidant and lipoxygenase inhibitory activities of pumpkin seed extracts. Food Research International,
Rezig, L., Chouaibi, M., Msaada, K., & Hamdi, S. Chemical composition and profile characterisation of pumpkin (Cucurbita maxima) seed oil.
Siger, A., NOGALA‐KALUCKA, MALGORZATA; LAMPART‐SZCZAPA, ELEONORA. The content and antioxidant activity of phenolic compounds in cold‐pressed plant oils. Journal of food lipids 15(2)
Manach, C., Scalbert, A., Morand, C., Rémésy, C., & Jiménez, L, Polyphenols: food sources and bioavailability. The American journal of clinical nutrition, 79(5)
Choo, W. S., Birch, J., & Dufour, J. P. Physicochemical and quality characteristics of cold-pressed flaxseed oils. Journal of Food Composition and Analysis.
Rizvi, S., Raza, S. T., Faizal Ahmed, A. A., Abbas, S., & Mahdi, F. The role of vitamin E in human health and some diseases. Sultan Qaboos University Medical Journal, 14(2)