Almás, kéksajtos pite fügelekvárral Desszert

Hozzávalók:

  • 50 g napraforgómagliszt
  • 200 g liszt
  • 200 g vaj
  • 110 ml hideg víz
  • 3 db alma
  • 1 ek. gránátalmás balzsamecet
  • 4 ek. joghurt
  • 1 csapott ek. liszt
  • 2 zsályalevél
  • 1 kis marék kakukkfűlevélke
  • 150 g kéksajt
  • fügelekvár (opcionális)
  • füstölt sonka (opcionális)
  • 1 tojás

Morzsoljuk össze a vajat a lisztekkel, majd 110 ml jéghideg víz, 1 csipet só hozzáadásával gyúrjunk tésztát belőle, amit tegyük 2 órára a hűtőbe. Szeleteljünk fel 3 db hámozott almát és forgassuk bele 1 ek. almaecet, 4 ek. joghurt, 1 csapott ek. liszt, 2 zsályalevél (apróra vágva) és egy kis marék friss kakukkfűlevélke (vagy 1 tk. szárított, bolti kakukkfű) keverékébe.

A tészta 2/3-át nyújtsuk ki és helyezzük kivajazott piteformába (vagy tepsibe), halmozzuk rá a joghurtos almát, morzsoljunk rá 150 g kéksajtot, a bevállalósabbak egy kis fügelekvárt is kanalazhatnak rá (pár kávéskanállal), a húsimádók pedig megszórhatják füstölt sonka (pl. feketeerdei) darabkákkal. Nyújtsuk ki a maradék tésztát, terítsük a „töltelék” tetejére, dolgozzuk össze az oldalt felfutó tésztaszélekkel, majd kenjük le egy felvert tojással.

Dobjuk be a 180 fokos, előmelegített sütőbe, és légkeverés mellett süssük kb. 35 percig. Jó étvágyat!

Megosztás