Cseresznyés ribizlis pite Desszert

Hozzávalók:

  • 400 g búzaliszt
  • 4 ek. cukor (a tésztához)
  • 1 tk. só
  • 340 g vaj
  • 3 ek. vodka
  • 5-7 ek. jéghideg víz
  • 1 kg cseresznye
  • 2 marék ribizli
  • pár szem szamóca
  • 150 g cukor (a gyümölcshöz)
  • 2 púpos ek. napraforgóliszt
  • ½ citrom leve

Elkészítés:

A tésztához keverjük össze a lisztet a 4 ek. cukorral és a sóval, vágjuk kockákra a vajat és morzsoljuk össze a liszttel. Ha a nagy vajdarabokat apró morzsákká varázsoltunk, adjuk hozzá a vodkát, majd 2 kanalanként a hideg vizet. Ha összeállt a tészta, tekerjük be folpackba és tegyük legalább egy órára – vagy akár egész éjszakára – a hűtőbe.

 Amikor kivesszük, osszuk el a tésztát 1/3-2/3 arányban, majd a nagyobb részt nyújtsuk ki egy vastagon belisztezett felületen vagy ha úgy egyszerűbb, két fólia között. A kinyújtott tésztát emeljük át egy piteformába, ha szakad, semmi vész, bármilyen hiba könnyen orvosolható, befoltozható. 

 A megmosott, kimagozott gyümölcsöket (bármilyen szezonális gyümölcsöt használhatunk) keverjük össze a cukorral, a napraforgóliszttel és a citromlével, majd borítsuk a piteformába, a tészta tetejére. A tészta maradékát nyújtsuk ki az előbb javasolt módon, szúrjunk ki belőle kedves kis formákat és helyezzük a gyümölcsréteg tetejére. Aki szeretné, pár csipet cukorral megszórhatja a kiszaggatott formákat.

 Ha kimarad pár szívecske, csillag, süssük meg sütőpapíron a pite mellett és kínáljuk kekszként kávé mellé. A pitét süssük 180 fokos sütőben (alsó-felső sütés funkció) kb. 35 percig (a kekszek valószínűleg előbb megsülnek, erre figyeljünk).

Megosztás

Kapcsolódó termékek