Hozzávalók:
A krémhez:
A kenyérhez:
Elkészítés:
A krémhez a datolyát beáztatjuk forró vízbe, majd késes robotgéppel pépesítjük. A többi hozzávalót hozzátesszük és habverővel összekeverjük. Hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 165°C-ra.
A formánkat (25×11,5x7cm) sütőpapírral kibéleljük.
A barackot ( fagyasztott) felfőzzük és félig leturmixoljuk, vagy csak villával kissé összezúzzuk, maradjanak benne nagyobb darabok.
A száraz összetevőket a só kivételével összekeverjük.
Az egész tojásokat a cukorral és sóval együtt mixer segítségével jól kihabosítjuk. Hozzáadjuk a datolyaszirupot, citromhéjat, olívaolajat, barackpép 2/3-át és keverünk rajta egyet, majd a száraz összetevőket és a mandulát is, csomómentes masszát kell kapnunk.
A sütőpapírral bélelt formánkba öntjük. A maradék barackpépet a tésztára kanalazzuk és örvényszerűen belekeverjük.
165 fokon 40-45 percig sütjük , majd tűpróbával ellenőrizzük.
Hűlni hagyjuk, majd rákenjük az előzőleg elkészített tahinis krémünket.
A homoktövis nagyon jól passzol a sárgabarackkal, ez a kész süteményben is megmutatkozik. A barack savassága a szintén fanyarabb ízű homoktövissel, az édes tahinis datolyatetővel és a roppanós fűszeres mandulával egy igazán különleges ízvilágot hoz elő.
Opciók:
Amennyiben a tejmentesség nem fontos, készíthetünk egy citromos mascarpone krémet is a tetejére.
Süthetjük tortaformába is a tésztát. Fagyasztott barack helyett használhatunk szilvát, baracklekvárt, szilvalekvárt és sütőtökpépet is.
Receptért köszönet Berta Nórinak!