Pisztáciás babka Desszert Vegetáriánus

Hozzávalók:

A tésztához:

-1 kenyér formányihoz-

  • 315 g liszt
  • 50 g házi datolyapaszta
  • 1/2 cs. friss élesztő (mondjuk 20g)
  • 2 tojás (M)
  • 70 ml tej (növényi ital is jó)
  • Nagy csipet só
  • 70 g vaj
  • 1 bio citrom reszelt héja

A töltelékhez:

Elkészítés:

-15-20 perc-

Kelesztési idő: -4 óra-

Sütési idő: -35-40 perc-

Tészta elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a LANGYOS tejben. Megvárjuk még felfut és indulhat a buli.

A lisztet és a sót egy állványos mixer táljában összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, az élesztős tejet, a reszelt citromhéjat, valamint a HÁZI datolyapasztát és elkezdeti keverni a gépünk a tésztakampó segítségével alacsony sebességgel egészen addig amíg össze nem áll és tészta nem kezd képződni (kb. 2 perc).

Ezt követően egy-egy evőkanállal adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat és várjuk meg amíg belekeveredik, mielőtt újra hozzáadjuk a következő kockányit.

Miután az összes vajat hozzáadtuk, folytassuk a dagasztást amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk, körülbelül még 5 percig időnként lekaparva a tál oldalát. A tésztánk továbbra is ragacsos, de nagyon rugalmas lesz és mi pontosan ezt is keressük!

Tegyük át a tésztát egy nagy, olajozott tálba, majd fordítsuk meg. Ezután fedjük le és hűtsük le 4 órára.

Ún. lassú vagy hideg kelesztés, ugye.

A hűtőnkben szépen hagyjuk békén pontosan 4 órán át.

Az idő letelte után vegyük ki a tésztánkat és hagyjuk, hogy legyen ideje „észhez térni”.

Amíg a tésztánk lélegzik összekeverjük a krémünket.

Töltelék elkészítése:

Pont így ahogy írom. Mehet minden egy tálba és habverővel elkeverjük a pisztáciát a mascarponéval.

Végső összeállítás:

Ezután a munkapultunkra szórhatunk lisztet, de tudjátok jól én szexibbnek találom a darált mandulát/mandulalisztet szóval, ha akadna otthon egy jó nagy maréknyi azt egészen bátran szórjuk szét! Erre mehet a tészta, amit olajozott sodrófával szépen vékony, téglalap alakúra nyújtunk. -Akkor sem dől össze a világ, ha nem szabályos a téglalapunk-.

Megkenjük a tésztát a töltelékkel, feltekerjük mintha csak kakaóscsigát készítenénk és az egész feltekert tésztát középen ketté vágjuk. Majd fonjuk össze a két tészta darabunkat lehetőleg minél szorosabbra.

Sütőpapírral bélelt vagy vajazott kenyérformába tesszük a babkánkat és 175 fokos légkeveréses sütőben aranybarnára sütjük. Ez nagyjából 34-40 perc lesz.

Hagyjuk teljesen kihűlni majd szeleteljük és nagyoooon élvezzük.

Receptért köszönet Vivinek!

Megosztás

Kapcsolódó termékek