Feketeköménymag-olaj

Különleges ízű hidegen sajtolt olajunk a feketeköménymag-olaj. Már az ókori Egyiptomban is ismerték és használták ezt a gyógynövényt. Erősíti az immunrendszert, eredményesen alkalmazzák allergiák kezelésére és megelőzésésre. Segíti az emésztést, puffadás- illetve görcsoldó hatása is van.

Illóolajai közül a karvont és a limonént említjük meg, melyek antioxidánsok: antiszeptikus, antifungális, antibakteriális hatásúak. Zsírösszetétele kedvező, telítetlen zsírsav tartalma magas.

A feketeköménymag-olaj kozmetikai alkalmazása is széleskörű, így nem csak belső fogyasztásra, külső használatra is ideális. E-vitamin tartalma magas. Minőségi kozmetikumok alapanyagaként ismert. Feszesít, ránctalanít, és nem csak a száraz bőrre van jótékony hatással, hanem a pattanásos bőr ápolására is alkalmas.

Levesek, saláták, krémek ízesítéséhez használhatjuk, kúraszerűen, az immunrendszer erősítésére pedig reggel és este 1-1 kávéskanállal fogyasszunk belőle. 

Bio változatban is kapható.

Tápértékek

  • Energia (KJ/Kcal): 3694/899
  • Zsír (g/100g): 99,8
  • amelyből telített zsírsavak (g/100g): 19,8
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav (g/100g): 25,9
  • Többszörösen telítetlen zsírsav (g/100g): 54,1
  • Omega-6 zsírsav (g/100g): 52,9
  • Szénhidrát (g/100g): 0,1
  • amelyből cukor (g/100g): 0,1
  • Fehérje (g/100g): <0,2
  • Só (g/100g): 0,03
  • E-vitamin (mg/100g): 26,5

Kapcsolódó Receptek

Nem találhatóak kapcsolódó receptek

Kapcsolódó Bejegyzések

Feketekömény – nem mind fénylik, ami arany

A feketekömény a növényvilág „mindenhatója”, betegségmegelőző hatását évezredekkel ezelőtt felfedezték, magját pedig olyannyira nagy becsben tartották, hogy még a fáraók sírjába is „csempésztek” belőle, hogy szükség esetén kéznél legyen a túlvilágon.