Kendermagolaj

Mélyzöld színű, karakteres ízű olaj. A kendermag a népi gyógyászatban meghatározó szerepet betöltő növény, manapság leginkább csak tudatmódosító fajtái ismertek. A vetési kender azonban nem tartalmaz semmilyen ilyesféle hatású összetevőt (THC), viszont élettanilag fontos elemek alkotják, és emelik az egyik legértékesebb beltartalmú olajjá.

Megtalálható benne az immunerősítő linolsav (Omega-6) és a szív- és érrendszer karbantartását biztosító linolénsav (Omega-3). Ismert pozitív hatása a látásunkra.

A rákos sejtek elpusztításában való jelentős szerepéről számos kutatás zajlik.

Az egyik legkarakteresebb és egyben legízletesebb olaj. Ajánljuk utólagos ízesítéshez, salátákhoz, krémlevesekhez. Nyers vagy sült zöldségekhez, paradicsomhoz, bazsalikomos ételekhez, sós sajtokhoz (pl. feta) is kiváló. Kukoricacsíra-olajjal jól párosítható, mind ízben, mind beltartalmát tekintve.

Bio változatban is kapható.

Tápértékek

  • Energia (KJ/Kcal): 3696/899
  • Zsír (g/100g): 99,9
  • amelyből telített zsírsavak (g/100g): 9,51
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav (g/100g): 8,16
  • Többszörösen telítetlen zsírsav (g/100g): 81,56
  • Omega-3 zsírsav (g/100g): 21,14
  • Omega-6 zsírsav (g/100g): 60,08
  • Szénhidrát (g/100g): <0,1
  • amelyből cukor (g/100g): <0,03
  • Fehérje (g/100g): <0,2
  • Só (g/100g): 0,2
  • E-vitamin (mg/100g): 90,7

Kapcsolódó Receptek

Nem találhatóak kapcsolódó receptek

Kapcsolódó Bejegyzések

Kendermag – dietetikus szemmel

A kendermag kiváló mikro- és makrotápanyag forrás. Egészségünkre gyakorolt hatását, felhasználhatóságát járja körül Szabó Adrienn klinikai dietetikus.