Lenmag

A len rostjaiból textilt készítenek, magjából csigás présgépünkkel olajat sajtolunk, de az aranyszínű lenmagot – emésztést elősegítő hatása miatt – önmagában is érdemes fogyasztani.

A lenmag rendkívül gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban (esszenciális Omega-3), vitaminokban, ásványi anyagokban (pl. kálium, foszfor, magnézium, kalcium), rostokban. A magok egészben történő fogyasztása könnyíti a bélműködést, segíti az emésztést. Ebben az esetben azonban a magok emésztetlenül jutnak át a tápcsatornán. Ha azt szeretnénk, hogy a mag értékes tápanyagai is hasznosuljanak, törjük kicsit össze azt fogyasztás előtt (és igyunk mellé sok vizet) vagy építsük be lenmagolaj és lenmagliszt formájában az étrendünkbe.

Szórhatjuk salátába, zabkásába, köretekbe. Kenyérsütésnél tegyünk belőle a tésztába vagy a kenyér tetejére, így egészségesebbé tehetjük hétköznapjainkat.

Tápértékek

  • Energia (KJ/Kcal): 2236/534
  • Zsír (g/100g): 42,2
  • amelyből telített zsírsavak (g/100g): 3,70
  • Szénhidrát (g/100g): 28,90
  • amelyből cukor (g/100g): 1,50
  • Fehérje (g/100g): 18,30
  • Só (g/100g): 0,08

Kapcsolódó Receptek

Nem találhatóak kapcsolódó receptek

Kapcsolódó Bejegyzések

Nem találhatóak kapcsolódó bejegyzések