Lenmagolaj
Az egyik legtöbb esszenciális zsírsavat, alfa-linolénsavat (Omega-3) tartalmazó növényi olaj. Az Omega-3 zsírsav első számú növényi forrása. Ezt az emberi és állati szervezet nem képes előállítani, de szükségét és hasznát látja. A lenmagolaj magas, antioxidáns hatású E-vitamin-tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír. Segít az edzések utáni izomfájdalmak elkerülésében. A lenmagolaj az étrend oldaláról hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához.
FIGYELEM! Véralvadásgátlót szedők, valamint hemofíliás betegek csak orvosi felügyelet mellett alkalmazhatják.
Jótékony élettani hatásait önmagában egy-egy kanállal fogyasztva, vagy ételeinkhez keverve fejti ki. Elsősorban hidegkonyhai készítményekhez, krémsajtokhoz, köményes, paprikás, fokhagymás szendvicskrémekhez, túróhoz, juhtúróhoz, körözötthöz, salátákhoz ajánljuk. A lenmagolajjal meglocsolt natúr krémsajt apróra vágott lila hagymával pompás, egészséges reggeli lehet. Sportolóknak napi egy evőkanál elfogyasztását javasoljuk, akár önmagában is. A lenmagolaj nem hevíthető, ne süssünk vele!
Bio változatban is kapható.
Tápértékek
- Energia (KJ/Kcal): 3693/989
- Zsír (g/100g): 99,81ű
- amelyből telített zsírsavak (g/100g): 9,03
- Egyszeresen telítetlen zsírsav (g/100g): 19,02
- Többszörösen telítetlen zsírsav (g/100g): 71,80
- Omega-3 zsírsav (g/100g): 56,32
- Omega-6 zsírsav (g/100g): 15,24
- Szénhidrát (g/100g): <0,03
- amelyből cukor (g/100g): <0,03
- Fehérje (g/100g): <0,2
- Só (g/100g): <0,03
- Nátrium (g/100g): <0,01
- E-vitamin (mg/100g): 26,37
Kapcsolódó Receptek
Nem találhatóak kapcsolódó receptek
Kapcsolódó Bejegyzések
Lenolaj, lenolaj, lenolaj. Miközben ízlelgeted a szót, biztos beugrik valami. Van, akinek Rembrandt a 17. századból (állítólag ő is előszeretettel használt festőszerként lenolajat), másoknak az asztalos Feri, aki a fakorláttal összefüggésben mintha említette volna a lenolaj kencét.