Mákliszt

Csodálatos mákíz, a durva szemcsék nélkül! Magas ásványianyag-tartalma (vas, kalcium, magnézium, foszfor) miatt a csontritkulás és a vashiány megelőzésére is alkalmas, valamint segít a tejallergiás gyerekek kalciumpótlásában. Alacsony szénhidrát-, valamint jelentős rost- és fehérjetartalommal bír, ezért bármely korszerű diétába beleillik.

A mákliszt jól helyettesíti a darált mákot, csökkentett olajtartalmának köszönhetően tovább eltartható. Minden, ízvilágában harmonizáló sütemény, tészta receptjében pótolhatjuk a fehér lisztet mákliszttel. A darált mák egy része is helyettesíthető mákliszttel, így a tészta zsírtartalma kevesebb lesz és színe sem annyira határozottan sötét, mint a darált máknak. Készíthetünk a felhasználásával péksüteményeket, feldobhatjuk a mák ízével muffinjainkat, fánkunkat, töltelékeinket vagy akár kenyereinket is.

Tápértékek

  • Energia (KJ/Kcal): 1297/310
  • Zsír (g/100g): 16,79
  • amelyből telített zsírsavak (g/100g): 1,64
  • Szénhidrát (g/100g): 5,14
  • amelyből cukor (g/100g): 4,95
  • Fehérje (g/100g): 34,61
  • Só (g/100g): 0,05

Kapcsolódó Receptek

Nem találhatóak kapcsolódó receptek

Kapcsolódó Bejegyzések

A dió és a mák – dietetikus szemmel

A dió és a mák, a két, hazánkban legismertebb olajos mag évszázadok óta jelent tápanyagforrást az itt élőknek. Nem véletlen a népszerűségük.