Grapoila    /    Termékek    /    Natúrkozmetikumok    /    Feketeköménymagolaj-iszap


Feketeköménymagolaj-iszap

A feketeköménymagolaj-iszapot a növény magjának hidegen sajtolásával nyerjük, ezáltal egy olyan tápanyag-koncentrátumhoz jutunk, mely kimagasló bőrápoló, gyulladáscsökkentő és hidratáló tulajdonságokkal bír. A köménymagolaj-iszap fő hatóanyaga a többszörösen telítetlen zsírsavak mellett az E-vitamin, a timokinon, a karvon és a limonén. Az antibakteriális, antiszeptikus és antifungális hatású magolajiszappal megelőzhető a sebek elfertőződése, ezáltal segíti a sebgyógyulás (pl. égési sérülések) folyamatát. Akut bőrgyulladás esetén csökkenti a gyulladást, irritációt, duzzanatot. Pattanásos, mitesszeres, ekcémás bőrön alkalmazva látványos javulást eredményez, de a kutatások pikkelysömörrel, illetve vitiligoval (pigmenthiány) küzdő páciensek esetén is pozitív tapasztalatokról számoltak be.

A gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású iszapból készített pakolás védi a bőrsejteket a szabad gyökök „károkozásától”, így kifejezetten ajánlott a nagyvárosok szennyezett levegőjének vagy a fokozott UV sugárzásnak kitett bőr számára. Csökkenti a bőrirritációt, helyreállítja a bőr védőrétegét.

A köménymagolaj-iszap antioxidáns hatású összetevőinél fogva „bőrfiatalító” tulajdonságokkal is rendelkezik, véd a bőröregedéssel együtt járó szabad gyökök ellen, valamint serkenti a bőr rugalmasságáért felelős kollagént termelő fibroblasztsejtek osztódását.

Felhasználási javaslat:

Arcpakolásként önmagában, illetve kedvenc arckrémünkkel, hatóanyagainkkal kombinálva használhatjuk. Az iszapban található mikroszemcsék bőrradírozó tulajdonsággal bírnak, de masszázskrémként is használhatjuk, egyéb, természetes összetevőkkel kombinálva (pl. méz, illóolajok). Arcpakolás esetén oszlassunk el egy kis mennyiséget az arcon (nyakon, dekoltázs területén), és 10-15 perc hatóidő elteltével langyos vizes vattával mossuk le.  Hígítás nélkül alkalmazva kúraszerűen használjuk, azaz tartsunk két kezelés között hosszabb szünetet. Higított formában napi rendszerességgel is használhatjuk, ez esetben maximum 5-8%-át tegye ki a köménymagolaj-iszap a keverékünknek.