Hozzávalók:
Törökország legismertebb péksüteménye és egyben legnépszerűbb street foodja a simit, ami egy belül puha, kívül ropogós szezámmagos gyűrű. Az alábbi receptben én kicsit módosítottam a hozzávalókat, mert ki szerettem volna próbálni, hogy milyen az, ha a szezámmag három különböző formában kerül ebbe a péksütibe.
Elkészítés:
3 dl meleg vízbe keverjük bele az 1 kk élesztőt és hagyjuk állni pár percig. Ezalatt keverjük össze a két fajta lisztet és a sót, majd lassan adagolva, folyamatosan keverve a lisztet, öntsük hozzá a vizet. Kezdjük el gyúrni a tésztát, de ne ijedjünk meg, ha 1-2 perc után nem áll össze, legalább 8-10 percig folyamatosan gyúrni kell ahhoz hogy, egy nem ragadós, puha, de masszív állagú tésztává alakuljon a keverék. Ezután tegyük egy tálba, fedjük le és hagyjuk kelni bő fél órát.
Egy száraz serpenyőben, közepes lángon, nehogy megégjen, pirítsuk aranybarnára a szezámmagot! A pekmezt keverjük össze 3 ek vízzel és 1 ek liszttel.
Ha megkelt a tészta, osszuk el 12 egyenlő részre (kb 60 grammos lesz mindegyik golyó). Nyújtsunk ki először kettőt, egyenlő, kb 35-40 cm hosszúságúra (ne lisztezzük be a felületet, amin nyújtjuk!). Az egyiket kicsit lapítsuk ki és kenjük meg szezámpasztával. Tegyük egymás mellé a két tésztahengert, a végeiket nyomjuk össze, majd fogjuk meg a két véget és kezdjük el ellentétes irányban tekerni, így az összetapasztott két henger egymásba csavarodik és egy szép fonatot képez. Most tapasszuk össze a fonat két végét, így kapunk egy gyűrűformát. Ismételjük ezt meg a többi tésztagolyóval is, így összesen 6 darab simitünk lesz a végére.
Ezután forgassuk bele a simiteket a pekmezes keverékbe, majd a pirított szezámmagba és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Ujjainkkal lapítsuk egy kicsit le a simiteket, így nem fognak nagy pufira megkelni és a fonás mentén sem nyílnak annyira szét.
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra, a sütő aljára pedig állítsunk be egy hőálló tálat teli vízzel. A párolgó víz is hozzájárul ahhoz, hogy még ropogósabb legyen a péksütink. Süssük a péksütiket kb 15-20 percig, amíg a külsejük szép aranybarna és ropogós nem lesz. És ha nem lenne elég a szezámmagból, mártogassuk a frissen kisült gyűrűket Grapoila szezámmagolajba! Mennyei 🙂
A receptet Nar Gourmet készítette.