Mákos aranygaluska – fahéjas-mákos vanília sodóval

Hozzávalók:

A mákos galuskához:

  • 350 ml tej (lehet laktózmentes vagy növény is)
  • 60 g házi datolyakrém
  • 1 csomag instant élesztő
  • 250 g zabpehelyliszt
  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 g búzaliszt
  • 3 db tojássárgája
  • 30 g puha vaj
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 1 kis csipet só
  • 10 ml mákolaj
  • 1 bourbon vaníliarúd magjai (a vanília tokját semmiképpen se dobjuk ki!)

Forgatáshoz:

  • 120 g darált mák
  • 50 g datolya őrlemény
  • 150 g olvasztott vaj

A sodóhoz:

  • 4 db tojássárgája
  • 1 bourbon vaníliarúd kikapart magjai (+a 2 vaníliatok!!!)
  • 50 g datolyakrém vagy őrlemény
  • 10 ml mákolaj
  • 600 ml tej (vagy növényi ital)
  • 2 csapott teáskanál keményítő (kukorica vagy burgonya)
  • 1 teáskanál ceyloni fahéj
  • 2 evőkanál darált mák

Elkészítés:

-60 perc-

A galuskához összekeverjük a liszteket a reszelt citromhéjjal és a vaníliarúd magjaival.

Langyosra melegítjük a tejet és beleszórjuk az instant élesztőt majd hagyjuk magához térni úgy két perc után jó is lesz.

Addig egy keverőtálba átöntjük a liszteket, a sót, a mákolajat, a tojássárgákat és a datolya krémet. Dagasztókarral ellátott konyhai robotgéppel fogunk dolgozni. Szóval el is kezdhet dolgozni a gép mi pedig szépen a lisztes keverékhez öntjük az élesztős tejet és három részletben hozzáadjuk a vajat (3×10 g). 5-8 perc dagasztás elég is lesz a tésztánknak. Beolajozzuk a tészta tetejét és nedves konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük (ahol nem érheti huzat sem!) és hagyjuk kelni 1 órán át.

Amíg a tésztánk kel felolvasztjuk a vajat a forgatáshoz, és keverjük össze a mákot a datolyával és egy nagyobb tálban.

Ha letelt az 1 óra melegítsük elő a sütőnket 175 fokra.

A tésztánkat helyezzük enyhén lisztezett munkafelületre picit dolgozzuk át a kezeink segítségével és olajozott(!) sodrófával nyújtsuk közepesen vastagra. Szaggassunk tetszőleges formával gombócokat vagy éppen félholdacskákat -kinek mi szimpi- majd forgassuk meg a galuskáinkat a vajban és utána a mákban. Mehetnek is a kivajazott/sütőpapírral ellátott torta formánkba (vagy tepsinkbe, mindegy) szorosan egymás mellé. Ha az összes galuskánk sütésre kész még hagyjuk őket pihenni letakarva 20 percig.

Utána már repülhetnek is sülni a sütőbe bő 35-40 percre, természetesen azért végezzünk pár gombócnál tűpróbát!

A sodóhoz csak keverjünk össze mindent egy lábasban, -habverővel fogunk végig dolgozni-és rakjuk fel főni közepes hőmérsékleten. Folyamatos kavargatás mellett addig főzzük az alapot míg be nem sűrűsödik, nem pudingot készítünk szóval a folyós, de már sűrűbb állagú tökéletes is lesz nekünk.

Receptért köszönet Vivinek!

Megosztás

Kapcsolódó termékek