Napraforgómagliszt
A Grapoila napraforgómaglisztet bio és konvencionális változatban is gyártjuk. Nagy örömünkre a Grapoila napraforgómagliszt 2020-ban a világ legrangosabb ételkóstoló versenyén, a Great Taste-en kétcsillagos, kiváló minősítést szerzett.
A napraforgó hazánk egyik legismertebb haszonnövénye, magját és a magjából készült olaját szinte mindenki ismeri és fogyasztja. A magjából készült liszt azonban kevesebbek számára ismert, holott értékes ásványi anyagokat és rostokat tartalmaz, és változatos módon fogyasztható.
A napraforgómagliszt hántolt napraforgómagból készül, a hidegen sajtolt olaj gyártása során. Ennek köszönhetően alacsonyabb zsírtartalommal rendelkezik, mint a napraforgómag, viszont tartalmazza annak értékes ásványi anyagait. Mivel szénhidráttartalma rendkívül alacsony, valamint természetesen előforduló cukrokat csak elenyésző mértékben tartalmaz, kiválóan beilleszthető a diétás étrendbe. Fehérje-, valamint élelmi rosttartalma kiemelkedően magas és jelentős mennyiségben tartalmaz magnéziumot, cinket, szelént, mangánt, rezet és vasat. Így a napraforgómagliszt fogyasztásával jelentős mennyiségű értékes tápanyaghoz juttathatjuk a szervezetünket.
Lágy ízének köszönhetően a konyhában sokféleképpen felhasználható, akár édes, akár sós ételek készítéséhez.
A napraforgóliszttel kiválóan sűríthetünk krémleveseket, szószokat, mártásokat, főzelékeket. Ugyanúgy süthetünk, főzhetünk vele, mint a búzaliszttel, akár keverhetjük is a kettőt. Tökéletes alapanyag kenyér- és pizzafélékhez, sós kekszekhez, pogácsákhoz, süteményekhez. (Ha sütünk vele, érdemes egy kis aszkorbinsavat vagy szőlőmaglisztet adagolni mellé, így megelőzhető a tészta hőhatásra bekövetkező, amúgy teljesen ártalmatlan, zöldes színváltozása.) Joghurtba, müzlibe, turmixba vagy shake-be is keverhetjük, kiváló napindító „fehérjekoktél”.
Gluténmentes, vegetáriánus, vegán, illetve paleolit étrendet követők is fogyaszthatják.
Tápértékek
- Energia (KJ/Kcal): 1445/347
- Zsír (g/100g): 12,7
- amelyből telített zsírsavak (g/100g): 1,5
- Szénhidrát (g/100g): 1,8
- amelyből cukor (g/100g): 0,4
- Fehérje (g/100g): 44
- Só (g/100g): 0,03
Kapcsolódó Receptek
Dupla csokis muffin
A tojásokat a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a tejet. A sütőporral és a kakaóporral elkeverjük a kétféle lisztet, majd a vajas masszába beleszitáljuk.
Napraforgólisztes kréker – gluténmentes
Céges rendezvényeink kedvence, melyből a végére általában egy morzsányi sem marad. A legegyszerűbb gluténmentes kréker recept három összetevőből. Nagyon finom és egészséges!
Kapcsolódó Bejegyzések
Sokan nem tudják, hogy a közismert, natúr szotyi mennyi értékes tápanyagot rejt. Szabó Adrienn dietetikus segítségével ismerkedhetünk meg a napraforgómag tulajdonságaival.