Cégtörténet

Menüpontok

A Grapoila Story

Grapoila márka története 2009-re nyúlik vissza, a cég alapítója, Pinczés Marianna ekkor figyelt fel a szőlőmagolajra és annak pozitív élettani hatásaira, majd egy főiskolai egy főiskolai beadandó marketingolgozatban rentábilisnak is találta a gyártását. Mérnök édesapja műszaki segítségével – egy épp kéznél lévő, átalakított biodízel berendezéssel – 19 évesen pedig beindította vállalkozását.

Az alapötlet

Az akkori alapötlet, a mai napig a cég vezérelve: kidobásra ítélt, nem hasznosított melléktermékekből eladható, értékes produktumot, jelen esetben gourmet élelmiszereket előállítani olyan módon, amely maga is minimális eldobandó hulladékkal jár. Ez a zero waste, azaz hulladékmentes gyártás. A melléktermékek értéknövelő továbbhasznosítása – az UPCYCLING – pedig azóta a környezeti tudatosság felerősödésével világszerte közismert fogalommá vált.

Az első Grapoila termék

A cég első alapanyaga a borászatok felhasználatlan mellékterméke, a szőlőtörköly volt, az első termékek pedig a szőlőmagolaj, a szőlőmagliszt és szőlőhéj őrlemény. Innen erede a Grapoila név is (Grape + oil). A préstechnológia folyamatos fejlesztésével az alapanyagok köre is bővülhetett, présgépeink idővel már az olyan kemény magokkal is megbirkóztak, mint pl. a homoktövis vagy a máriatövis magja. Illetve további upcycling alapanyagokat is sikerült felkutatnunk, így a bébiételgyártóktól tökmag, a szörp- és lekvárkészítőktől csipkebogyómag, a fűszerpaprika gyártóktól paprikamag érkezett az üzembe, és menekült meg ezáltal a kidobástól. Ma már több, mint 20-féle magból sajtol a cég olajat, és állít elő kiváló minőségű élelmiszereket (liszteket, gourmet magkrémeket, szószokat), állati takarmány-kiegészítőket és natúrkozmetikumokat.

Kutatás-fejlesztés

Ma már saját házilaborral és önálló fejlesztőcsapattal is rendelkezünk, vállalunk kutatás-fejlesztési megbízásokat, bérgyártást és saját márkás gyártást is. Közel 30 országba exportálunk, Tajvantól kezdve Franciaországig, Finnországtól Izraelig. A Grapoila termékek és a zöld megoldások számos termék- és innovációs díjat nyertek az elmúlt években: a világ legrangosabb, vakteszten alapuló élelmiszeripari versenyén, a Great Taste-en (2018-2023 közt) összesen 22 db Great Taste csillagot nyertünk.

  • Az év fiatal vállalkozója 2023 (Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2023.) (hír link)
  • Zöldinnovációs és Zöldgazdasági Nívódíj 2. helyezés (MATE zöldinnovációs pályázat 2023.)
  • Év Zöld Vállalkozásáért Járó Díj 3. helyezés (MATE zöldinnovációs pályázat 2023.)
  • Környezet védelméért díj 2022. Vállalkozás kategória (KSZGYSZ 2023.)
  • Fenntartható jövőért díj – legjobb női vezető (BCSDH, 2022.)
  • Greengage Támogató eszközök, edukációs projektek – kategóriagyőzelem (PPH Media, 2022.)
  • Európai Fenntarthatósági Hős cím (Generali EnterPrize, 2021.)
  • Legjobb női vállalkozó díj (PWA, SEED Alapítvány, 2021.)
  • Fenntarthatóság szimbóluma 2020 – papírtokos ajakápolók
  • OMÉK Nagydíj mustárszósz (2019.)
  • Grapoila alapanyagok Magyarország Tortájában: 2020., 2021., 2022.
  • Grapoila alapanyagok Magyarország Cukormentes Tortájában: 2021.

Folyamtosan keressük az innovatív, fenntartható megoldásokat a gyártás, csomagolás terén. Embertársaink és más vállalatok edukációjához, valamint CSR célokra permakultúrás kertet (link a permakert menüpontra) hoztunk létre a cégközpont körül.