Rólunk

Menüpontok

Zöld szemlélet

A Grapoila termékek gyártása során keletkezett minden melléktermék 100%-ban hasznosításra kerül, semmi nem vész kárba.

Upcycling – értékteremtés hulladékból

Már a kezdet kezdetén, a cégalapításkor fontos volt számunkra a környezetvédelem. Egy természetes alapanyagokból, kitűnő minőségű, teljes értékű élelmiszer gyártásának az ötletével együtt feltett szándékunk volt értékeset, hasznosat létrehozni abból, amit mások kidobásra ítéltek. Ezt a fajta ‒ fenntarthatósági szempontból felfelé irányuló, a körforgást elősegítő ‒ értékteremtő folyamatot azóta a szakzsargon a jól csengő upcycling kifejezéssel illeti. A szőlőtörköly a borászatok hulladéka, korábban maximum állati takarmányozásra használták, mi mégis a kincset érő, kiváló élettani hatású, minőségi olajat rejtő szőlőmagot láttuk meg benne 15 évvel ezelőtt. Ezzel az első alapanyaggal kezdődött a Grapoila hidegen sajtolt olajok Zero Waste ‒ azaz hulladékmentes – gyártása.

A Zero Waste gyártás folyamán a beérkező alapanyagoknak minden részét feldolgozzuk, semmi sem kerül kidobásra. A szőlőtörköly esetében a bioaktív anyagokban gazdag szőlőhéjat különválasztjuk a magtól, szárítás után megőröljük. Az így csomagolt héjőrleményt sütemények, krémek ízesítésére használhatjuk. A magokat szintén szárítjuk, majd azokból – hőkezelés és adalékok nélkül, pusztán mechanikai eljárással – saját fejlesztésű présgépeinken olajat sajtolunk. Az így nyert hidegen sajtolt olajok rendkívül értékes tápértékkel rendelkező, egészséges élelmiszerek vagy kozmetikai olajok, melyeket sötét üvegekbe palackozunk.

Értékes melléktermékek

A frissen préselt olaj szűrése előtt keletkező üledék az olajiszap, amely az olajhoz hasonlóan gazdag esszenciális zsírsavakban és vitaminokban, ugyanakkor még a magok mikroszemcséit is tartalmazza. Ezt ‒ jellege szerint ‒ gourmet krém vagy kozmetikai iszap formájában értékesítjük.

Az olajsajtolás „száraz maradékából”, a pelletből, – amely egy zsír- és szénhidrátszegény, növényi fehérjében, vitaminokban és más tápanyagokban viszont igen gazdag, gluténmentes anyag – magliszteket őrlünk, melyek kiváló sütőipari adalékok. A pellet az állati takarmánygyártók körében is nagy népszerűségnek örvend.

A melléktermékek az üzem fenntartásában is szerepet kapnak más öko megoldásokkal együtt

Mivel kizárólag természetes alapanyagokat használunk, azt a kevés mellékterméket, melyet esetleg másképp nem tudunk hasznosítani, leszárítjuk takarmánynak, virágföldadaléknak, komposztnak vagy fűtőanyagnak. Utóbbi az esetleges zöldhulladékkal együtt a szárítórendszer felfűtéséről gondoskodó biomassza kazánba kerül, ezzel a kör bezárul. Az üzem fenntartásánál is figyelembe vesszük a környezetvédelmi szempontokat. A takarításhoz elsősorban kompresszorral generált levegőt használunk. A törölgetéshez törlőrongyokat bérlünk egy cégtől, akik a használt rongyból kinyerik az olajat, mellyel a mosodájukat fűtik, a tisztát pedig újra megkapjuk. Az alkatrészek tisztítását tisztító mikroorganizmusokat tartalmazó, bio mosogató rendszerrel végezzük, amelyek biológiai úton bontják le a zsírokat és olajokat.

A környezettudatos hozzáállással csökkentjük ökológiai lábnyomunkat, ugyanakkor a költségeket csökkenjük, az extra termékekből a hasznot pedig növeljük.

Éljen a Föld, éljenek az emberek!

Kiváló minőség

Mindenkori célunk a legjobb minőségű, hidegen sajtolt olajok gyártása. Mert az ilyen olaj finom és egészséges. Hogyan garantáljuk mindezt?

Termékeink kiváló minősége elsősorban az alapanyagok körültekintő kiválasztásán és a megfelelő gyártási körülmények közt történő feldolgozásán múlik, melynek folyamatába számos ellenőrzési pontot iktatunk be, hogy a fogyasztó minden egyes alkalommal valóban kimagasló beltartalmi értékű és ízű termékeket találjon a Grapoila címkével ellátott csomagolásban.

Üzemeink a legszigorúbb élelmiszeripari tanúsítványokkal rendelkeznek

A magok minőségi tárolását és feldolgozását az üzem élelmiszeripari tanúsítványai (HACCP, FSSC 20000, GMP) garantálják. A gyártó üzem 100%-ban gluténmentes, ezt az Európai Gluténmentes Szövetség (AOECS) minősítése is igazolja. A bio alapanyagok feldolgozására pedig szintén rendelkezünk a szükséges engedélyekkel és potenciállal. 2023 óta kóser tanúsítvánnyal is rendelkezünk.

A szigorú élelmiszeripari és minőségbiztosítási előírások betartásán túl maga a gyártási módszer biztosítja a Grapoila olajok kiváló minőségét. Az igen nagy hatékonysággal dolgozó, saját fejlesztésű, csigás présgépeken történő sajtolásnak köszönhetően (a hagyományos, ipari étolajok gyártási módszerével ellentétben) nincs szükség az alapanyag hőkezelésére, adalékok, vegyszerek hozzáadására. A hidegsajtolással kinyert olajok így teljes egészében tartalmazzák a magok természetes, értékes tápanyagait, visszaköszön azok eredeti ízvilága, ezért nagyon egészségesek és finomak.

A kipréselt olajat ‒ a szükséges méréseken túl ‒ érzékszervi próbának is alávetjük. Ha a minőség a kóstolás során is bizonyosságot nyer, megkezdődhet a gyártás, szűrés és palackozás folyamata. Az olajokat sötét színű üvegbe töltjük, ezáltal fényvédett helyen hosszú ideig megőrzik minőségüket. Valamennyi Grapoila termék rendszeres laborvizsgálaton esik át.

A minőség bizonyítéka az a sok-sok elismerés és díj is, melyet termékeink számos kiállításon és versenyen szereztek az elmúlt években. A Grapoila olajok, gourmet termékek évről-évre lenyűgözik az ételkóstoló versenyek, szakkiállítások neves szakértőkből álló zsűritagjait mind a hazai, mind nemzetközi színpadokon. Talán a leghíresebb ételtesztelő verseny a londoni székhelyű Great Taste, ahol évek óta nyerik termékeink a csillagokkal járó elismeréseket.

Az élelmiszeripar és a gasztronómia területén szerzett sikerek megerősítenek bennünket abban, hogy jó úton haladunk, és a növényi alapanyagú, vegyszermentesen előállított, kiváló minőségű termékekre van igény és kereslet.

100% természetes

A hidegen sajtolás kizárólag mechanikai eljárás, melynek során az alapanyagok természetes, értékes összetevői teljes mértékben megőrződnek.

A magok rejtett kincsei

Hisszük, hogy a természetes összetevőből álló, vegyszermentesen előállított élelmiszerek a minőségi táplálkozás alapkövei. A magok a természet csodái: kis mikrokozmosz mind, telis-tele értékes tápanyagokkal, melyekből egy növény élete fakad, és amelyekből ‒ kis odafigyeléssel és ügyességgel ‒ mi is részesülhetünk. Ez a kis „ügyesség” a hidegen sajtolás. Ez az eljárás biztosítja, hogy hozzájussunk a magokba gondosan és szigorúan elzárt tápanyagokhoz, mégpedig kizárólag mechanikai úton, amely nem változtatja meg a nyersanyagok kémiai összetételét. Teljesen vegyszermentes eljárás, nincs szükség vitamingyilkos pörkölésre, oldószerekre, savas nyálkátlanításra, vegyszeres derítésre vagy szagtalanításra.

Nagyüzemi étolajgyártás vs. hidegen sajtolás

Az olcsó, extrahált olajok nagyüzemi gyártásáról mindez nem mondható el, ott mindezeket alkalmazzák a kinyert olajmennyiség fokozása és a folyamat gyorsítása érdekében. Ezzel szemben a Grapoila mérnökcsapata az évek során megtervezte azokat a csigás présgépeket, melyek a lehető legnagyobb hatékonysággal biztosítani tudják a különböző méretű és keménységű magok sajtolását. A mechanikai erőn kívül nincs szükségünk másra. Jó hír, hogy a hidegen sajtolt olajok esetében sem kell lemondanunk a magas hőfokon való sütésről, hiszen a magas füstponttal rendelkező olajokat (napraforgó-, szezámolaj) bátran használhatjuk akár fritőzben is.

A kíméletes gyártási eljárásnak köszönhetően a magokban természetes módon megtalálható illat-, íz- és tápanyagok teljes egészében megőrződnek a feldolgozott termékekben. A hidegen sajtolt magolajok egytől-egyig egészséges zsírok, hiszen bennük többségében a többszörösen telítetlen zsírsavak vannak jelen. Ezen kívül jelentős az E-vitamin- és antioxidáns-tartalmuk, minden olaj ugyanakkor egyedi beltartalmi jellemzőkkel bír. Lenmagolajunk például messze földön híres növényi Omega-3-zsírsavforrás, szőlőmagolajunk pedig természetes rezveratrol-tartalmánál fogva támogatja és védi szervezetünket a betegségekkel szemben.

A sajtolásnál az olajtól elváló szárazanyag, a pellet megőrlésével kapott gluténmentes maglisztek is igen gazdagok (vízben oldódó) vitaminokban, ásványi anyagokban. Kitűnő, természetes, növényi rost- és fehérjeforrások, ugyanakkor szénhidrát- és zsírtartalmuk igen alacsony. A tökmagliszt proteintartalma például közel 70%, ráadásul aminosav-összetétele is szinte tökéletes.

Kozmetikumok csak természetesen

A természetes összetevők elvéből a több komponensű élelmiszer és kozmetikum termékeink esetében sem engedünk. A Grapoila natúrkozmetikum család is újabb és újabb – kizárólag természetes anyagokat tartalmazó – tagokkal bővül, melyek minden esetben a legkeresettebb, rendkívül jó bőrápoló és bőrmegújító hatással bíró kozmetikai olajakat tartalmazzák magas koncentrációban. Fenntartható szemléletünket tükrözi a hulladékmentes – Zero Waste – gyártás és a lebomló, illetve újrahasznosítható csomagolások használatára való törekvés.

Hazai beszerzés – hazai gyártás

A Grapoila termékek gyártásához az alapanyagot elsősorban hazai termelőktől vásároljuk. A feldolgozást ‒ a nyersanyag beérkezésétől a csomagolásig ‒ saját üzemünkben végezzük, három magyarországi telephelyen.

A Grapoila termékek gyártásához használt nyersanyagokat elsősorban hazai termelőktől, illetve az Európai Unióból igyekszünk beszerezni, hiszen a minőségi alapanyag alapvető fontosságú a minőségi termékek előállításához. A legtöbb termelővel személyes kapcsolatot ápolunk, időnként a termesztés teljes folyamatát nyomon követjük. Azzal, hogy a beszerzéssel a hazai, illetve térségbeli termelőket részesítjük előnyben, nem csak a minőséget biztosítjuk, legalább ilyen fontos szempont a hazai gazdaság, a helyi termelők támogatása.

Cégközpontunk 2019 óta saját tulajdonú telephelyen van, Budapesten, a 22. kerületben. Olajsajtoló üzemünket és raktárunkat a keleti országrészben, a sárréti kistérségben, Püspökladányban építettük fel 2009-ben. A présgépeket is magunk fejlesztjük annak érdekében, hogy minél többféle magból, minél nagyobb hatékonysággal nyerjünk olajat, kizárólag mechanikai eljárás útján. Ennek köszönhetően immár 20-féle magot dolgozunk fel hidegen sajtolással, Zero Waste gyártás keretében.

Másik üzemünk Szerencsen található, ahol elsősorban a kozmetikumok gyártása folyik. Mindkét gyártóüzemünk számos családnak biztosít megélhetést a foglalkoztatás tekintetében rosszabb helyzetben levő térségekben.

A képhez tartozó alt jellemző üres; 6.1.4.-hazai-beszerzes-kep-1024x273.jpg a fájlnév

A környezettudatos élelmiszergyártással feltett szándékunk példát mutatni a térség és hazánk gyártóinak, de termékeink által a hétköznapi emberek edukációját is fontosnak tartjuk.

A térségbeli alapanyagokból, teljes egészében hazánkban gyártott Grapoila termékek a hazai kis- és nagykereskedelmi bolthálózatokban, valamint saját webáruházunkban kerülnek forgalomba. Nagy mennyiségben exportálunk is, elsősorban Európába, de vannak partnereink az Egyesült Államokban, Taiwanban és Japánban is.