Hozzávalók a főzelékhez:
Elkészítés:
A fokhagymákat finomra vágjuk, vajon illatozásig pirítjuk, majd a lisztet hozzáadva világos színű rántást készítünk. Lassan, habverővel folyamatosan kevergetve öntjük hozzá a langyos gombaalaplevet és alacsony lángon kb. 30 percig forraljuk.
Ezt az alapot turmixgépbe helyezzük, hozzáadjuk az almaecetet, sót, gyömbért, mézet és vékony sugárban hozzácsorgatjuk az olívaolajat. Egy selymes, nem túl sűrű emulziót kell kapnunk.
A borsót forrásban lévő sós vízben blansírozzuk, jeges fürdőben lehűtjük. Olívaolajjal, finomra vágott lestyánnal ízesítjük.
A répákat körömkefével megsikáljuk, a kelt alaposan megmossuk és erősen sós, forrásban lévő vízben kb 3-4 percig főzzük, jeges vízben lehűtjük.
Tálaláskor kevés olívaolajon megpirítjuk őket.
Hozzávalók a rókagomba-pörkölthöz:
Elkészítés:
Az újhagymát, zellert, fokhagymát és a kápia paprikát finomra vágjuk, majd olívaolajon, alacsony lángon lekvár állagúra dinszteljük.
Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, római köményt, édesköménymagot, ezután felöntjük a gomba-alaplével, paprikamag olajjal, és nagy lángon addig zubogtatjuk, míg egy vékony, bársonyos pörköltszaftot nem kapunk.
A rókagombákat egy ecset segítségével alaposan megtisztítjuk, majd egy felhevített serpenyőben, szárazon rövid ideig pirítjuk, ezután hozzáadjuk a felkockázott vajat, kakukkfüvet és aranybarnára pirítjuk.
Tálaláskor a főzelékre kanalazzuk a rókagombát, meglocsoljuk a szafttal, metélünk rá újhagyma zöldjét, esetleg sós citromhéjat (de ez el is hagyható).
Tipp: tehetünk rá töppesztett paradicsomot, ezesetben koktélparadicsomot blansírozunk, majd 120 fokon másfél óráig sütünk.
Receptért köszönet Sajben Csabának, a Hétköznapok. séfjének!