Szezámmagos tekercs Sós

Hozzávalók:

  • 1 pohár langyos tej (csigához)
  • 100 ml napraforgóolaj vagy keverhető szezámmagolajjal (csigához)
  • 200 ml langyos víz (csigához)
  • 1 kk. vaj (csigához)
  • 1 csomag (7 g) instant élesztő (csigához)
  • 1 tojás (csigához)
  • 2 ek. cukor (csigához)
  • 1 kk. só (csigához)
  • 4 pohár búzaliszt (csigához)
  • 1 pohár szezámmagliszt (csigához)
  • 1,5 pohár szezámkrém vagy tahini (töltelékhez)
  • 1,5 pohár cukor (töltelékhez)
  • 1 tojássárgája (tetejére)
  • 1 nagy marék szezámmag (tetejére)

Elkészítése:

(1 pohár=250ml)

Összekeverjük a vizet, a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk pár percig pihenni. Közben egy keverőtálba öntjük a tészta többi hozzávalóját. Ha felfutott az élesztő, a vízzel együtt a lisztes keverékhez adjuk, majd addig gyúrjuk, amíg homogén állagú tésztát nem kapunk. Letakarjuk egy konyharuhával és 40 percig meleg helyen hagyjuk kelni.

Közben összekeverjük a szezámmagkrémet, vagy tahinit a cukorral és félretesszük. A szezámmagot pedig száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk.

Átgyúrjuk újra a tésztát és 4 nagy vagy 8 kisebb gombócra osztjuk, attól függően, hogy mekkora csigákat szeretnénk. Egyet magunk elé veszünk, a többit letakarjuk, hogy ne száradjanak ki. A munkafelületet 2-3 evőkanál étolajjal bekenjük, ez fogja lehetővé tenni, hogy minél vékonyabbra nyújtsuk a tésztát. Egy nyújtófa segítségével téglalap alakúra és olyan vékonyra nyújtjuk a gombócot, amennyire csak tudjuk.

Ha nagy csigákat készítünk, akkor 2 nagy evőkanálnyi cukrral kevert szezámmagkrémet, vagy tahinit egyenletesen elkenünk a tésztán, majd a hosszabbik oldalán elkezdjük szorosan feltekerni, hogy végül egy rudat kapjunk. Óvatosan fel-le hengergetve, kezünkkel a tésztán középről a két széle felé haladva, megpróbáljuk kinyújtani/elvékonyítani a tekercset ujjnyi vastagságúra. Ezután óvatosan, hogy ne szakadjon el, úgy tekerjük fel csigába a rudat, hogy közben meg is csavarjuk kicsit.

Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és a többi csigát is hasonló módon elkészítjük. Mindegyiket lenyomkodjuk a tenyerünkkel, mintha ki szeretnénk lapítani, így sütés közben nem fog felpúposodni a közepe. 10 percet még pihentetjük. Megkenjük tojássárgájával, majd megszórjuk pirított szezámmaggal. Ha szeretnénk, szórhatunk rá apróra vágott diót vagy mandulát is.

200 fokra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőbe tesszük és kb. 25 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

Receptért köszönet Nar Gourmet Áginak!

Megosztás

Kapcsolódó termékek