(1 pohár=250ml)
Összekeverjük a vizet, a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk pár percig pihenni. Közben egy keverőtálba öntjük a tészta többi hozzávalóját. Ha felfutott az élesztő, a vízzel együtt a lisztes keverékhez adjuk, majd addig gyúrjuk, amíg homogén állagú tésztát nem kapunk. Letakarjuk egy konyharuhával és 40 percig meleg helyen hagyjuk kelni.
Közben összekeverjük a szezámmagkrémet, vagy tahinit a cukorral és félretesszük. A szezámmagot pedig száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk.
Átgyúrjuk újra a tésztát és 4 nagy vagy 8 kisebb gombócra osztjuk, attól függően, hogy mekkora csigákat szeretnénk. Egyet magunk elé veszünk, a többit letakarjuk, hogy ne száradjanak ki. A munkafelületet 2-3 evőkanál étolajjal bekenjük, ez fogja lehetővé tenni, hogy minél vékonyabbra nyújtsuk a tésztát. Egy nyújtófa segítségével téglalap alakúra és olyan vékonyra nyújtjuk a gombócot, amennyire csak tudjuk.
Ha nagy csigákat készítünk, akkor 2 nagy evőkanálnyi cukrral kevert szezámmagkrémet, vagy tahinit egyenletesen elkenünk a tésztán, majd a hosszabbik oldalán elkezdjük szorosan feltekerni, hogy végül egy rudat kapjunk. Óvatosan fel-le hengergetve, kezünkkel a tésztán középről a két széle felé haladva, megpróbáljuk kinyújtani/elvékonyítani a tekercset ujjnyi vastagságúra. Ezután óvatosan, hogy ne szakadjon el, úgy tekerjük fel csigába a rudat, hogy közben meg is csavarjuk kicsit.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és a többi csigát is hasonló módon elkészítjük. Mindegyiket lenyomkodjuk a tenyerünkkel, mintha ki szeretnénk lapítani, így sütés közben nem fog felpúposodni a közepe. 10 percet még pihentetjük. Megkenjük tojássárgájával, majd megszórjuk pirított szezámmaggal. Ha szeretnénk, szórhatunk rá apróra vágott diót vagy mandulát is.
200 fokra előmelegített (alsó-felső sütés) sütőbe tesszük és kb. 25 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Receptért köszönet Nar Gourmet Áginak!