Lisztek
Maglisztek
A hidegen sajtolás során a magvakban természetesen meglévő tápanyagok nem károsodnak, az olajok egészségesek, táplálóak és ízletesek. A préselési melléktermékek esetében sincs ez másként. A Grapoila „Zero Waste” gyártás keretében minden melléktermék további hasznosításra kerül: a száraz présmaradványt (pogácsa vagy pellet) finom szemcséjű maglisztté őrlünk és szitálunk.
Mindegyik magliszt ugyan eltérő jellemzőkkel bír, és felhasználási módjuk is különbözik, de általánosan elmondható róluk, hogy:
- igazoltan gluténmentesek (a gyártó üzem is)
- zsírszegények, energiatartalmuk alacsony
- tartalmazzák a magokban természetes módon előforduló (vízben oldódó) vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és egyéb antioxidáns összetevőket
- szénhidráttartalmuk alacsony
- növényi fehérjékben gazdagok
- jól illenek minden modern diétába (paleo, low-carb, ketogén, gluténmentes)
- sütéskor a fehérlisztet részben (eltérő arányokban) vagy egészben kiválthatják
- sokuk természetes emulgeálószerként és sűrítőként is használható
- egyszerűen müzlihez, joghurthoz, turmixhoz keverve is fogyaszthatók
A maglisztek felhasználási lehetőségeit, ajánlott keverési arányait kis piktogramok jelzik az egyes termékeknél.