Lisztek

Maglisztek

A hidegen sajtolás során a magvakban természetesen meglévő tápanyagok nem károsodnak, az olajok egészségesek, táplálóak és ízletesek. A préselési melléktermékek esetében sincs ez másként. A Grapoila „Zero Waste” gyártás keretében minden melléktermék további hasznosításra kerül: a száraz présmaradványt (pogácsa vagy pellet) finom szemcséjű maglisztté őrlünk és szitálunk.

Mindegyik magliszt ugyan eltérő jellemzőkkel bír, és felhasználási módjuk is különbözik, de általánosan elmondható róluk, hogy:

  • igazoltan gluténmentesek (a gyártó üzem is)
  • zsírszegények, energiatartalmuk alacsony
  • tartalmazzák a magokban természetes módon előforduló (vízben oldódó) vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és egyéb antioxidáns összetevőket
  • szénhidráttartalmuk alacsony
  • növényi fehérjékben gazdagok
  • jól illenek minden modern diétába (paleo, low-carb, ketogén, gluténmentes)
  • sütéskor a fehérlisztet részben (eltérő arányokban) vagy egészben kiválthatják
  • sokuk természetes emulgeálószerként és sűrítőként is használható
  • egyszerűen müzlihez, joghurthoz, turmixhoz keverve is fogyaszthatók

A maglisztek felhasználási lehetőségeit, ajánlott keverési arányait kis piktogramok jelzik az egyes termékeknél.