Grapoila    /    Receptek    /    Étel receptek    /    Zsályás, hagymás, májas töltött táskák


Zsályás, hagymás, májas töltött táskák

Hozzávalók:

-  475 g fehér liszt
-  4,5 dl víz
-  100 g rozsliszt
-  1 tk. cukor
-  1 ek. zöldbors (töltelék)
-  1 csapott ek. só
-  1 zacskó szárított élesztő
-  1 nagy fej vöröshagyma (töltelék)
-  500 g csirkemáj (töltelék)
-  1 marék zsálya (töltelék)
-  1 tk. frissen őrölt zöldbors
-  1 ek. mustár (töltelék)
-  só (töltelék)
-  475 g fehér liszt
-  500 g csirkemáj (töltelék)
-  100 g rozsliszt
-  1 ek. mustár (töltelék)
-  1 csapott ek. só
-  1 ek. zöldbors (töltelék)
-  1 tk. frissen őrölt zöldbors
-  1 nagy fej vöröshagyma (töltelék)
-  4,5 dl víz
-  1 marék zsálya (töltelék)
-  1 tk. cukor
-  só (töltelék)
-  1 zacskó szárított élesztő
-  475 g fehér liszt
-  100 g rozsliszt
-  1 csapott ek. só
-  1 tk. frissen őrölt zöldbors
-  4,5 dl víz
-  1 tk. cukor
-  1 zacskó szárított élesztő
-  500 g csirkemáj (töltelék)
-  1 ek. mustár (töltelék)
-  1 ek. zöldbors (töltelék)
-  1 nagy fej vöröshagyma (töltelék)
-  1 marék zsálya (töltelék)
-  só (töltelék)

Az élesztőt a cukorral 1,5 dl langyos vízben felfuttatjuk, a többi hozzávalót pedig egy tálban összekeverjük. A felfutott élesztőt is a tálba öntjük, majd hozzáadjuk a maradék, 3 dl vizet. A tésztát jól összegyúrjuk és pár percig még dagasztjuk. Másfél órát meleg helyen pihenni hagyjuk. Egy kicsit ragacsos marad, de úgy jó.

Közben a töltelékhez megtisztítunk 0,5 kg csirkemájat, fűszerezzük 1 ek. mustárral és zöldborssal. Serpenyőben szőlőmagolajat forrósítunk, majd beletesszük a májakat. Mindkét oldalát 3-4 percig sütjük (nem tovább, mert még a sütőben is sülni fog és nem jó, ha megkeseredik), közben, a fordításnál nagyobb darabokra vágott hagymát szórunk rá. Bátran lehet kavargatni ilyenkor már, nem baj, ha széttörik a máj.

Ha elkészült, mindenestől (a szőlőmagolaj is maradhat) krumplitörővel összetörjük. Ezután megsózzuk, így a máj nem keményedik meg. Belekeverjük a csíkokra vágott zsályaleveleket is.

Ha a tészta megkelt, kisebb gombócokat tépünk le róla és jól belisztezett felületen, kör alakúra nyújtjuk. A körök közepére helyezünk egy adag tölteléket, a széleit vízzel lekenjük és kettéhajtjuk, villával körbenyomkodjuk.

A sütőt 250 fokra előmelegítjük és lisztezett tepsiben, 10 perc alatt kisütjük a táskákat. Az utolsó percben ecsetelem le szőlőmagolajjal a tetejüket, hogy szép, fényesek legyenek.

Önmagában vagy tejföllel, majonézzel fogyasztva is nagyon finom!