Grapoila    /    Receptek    /    Étel receptek    /    Tökmagkrémes-spenótos tekert rétes


Tökmagkrémes-spenótos tekert rétes

Hozzávalók:

-  1 adag réteslap (6 lap)
-  450 g fagyasztott spenót porciók
-  2 szál újhagyma
-  tejföl (kenegetéshez)
-  250 g feta
-  2 kis gerezd fokhagyma
-  só
-  1 adag réteslap (6 lap)
-  2 kis gerezd fokhagyma
-  450 g fagyasztott spenót porciók
-  250 g feta
-  tejföl (kenegetéshez)
-  só
-  2 szál újhagyma
-  1 adag réteslap (6 lap)
-  450 g fagyasztott spenót porciók
-  250 g feta
-  2 szál újhagyma
-  2 kis gerezd fokhagyma
-  tejföl (kenegetéshez)
-  só

A fokhagymát, hagymát apróra vágjuk, tökmagolajon, nagyon alacsony hőmérsékleten megdinszteljük. Másfajta olajat is használhatunk, de a tökmagolaj felerősíti a krém ízét. Utána rádobjuk a már kiolvasztott, kinyomkodott spenótot. Ügyeljünk arra, hogy a spenót ne legyen vizes! Ezután nagyon kis lángon összemelegítjük a spenótot a hagymával, majd hozzákeverjük a tökmagkrémet és megsózzuk a tölteléket. Kb. 1 csapott tk. só elég, mert a feta is sós. Amikor a hozzávalók egyenletesen eloszlanak a serpenyőben, beletördeljük a fetát is. Keverjük el, majd hagyjuk kihűlni. Az első réteslapot nedves konyharuhára fektetjük, az egyik felét tejföllel vékonyan bekenegetjük egy ecset segítségével. Félig átfedésben mellé tesszük a második lapot, ezt is megkenjük, majd hasonlóan mellé jött a harmadik is. Így egy jó hosszú lapot kapunk. A másik három lapot ezek tetejére fektetjük, hogy vastagabb legyen a tészta és ne ázzon át. Egy csíkban a lapok tetejére kanalazzuk a spenótos krémet, a felénk eső szélhez közelebb, majd a konyharuha segítségével feltekerjük a réteskígyót. Tekerésenként kenhetünk egy kis tejfölt a tetejére, hogy hozzáragadjon a következő réteghez. Átemeljük a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd óvatosan feltekerjük csiga formában. A tetejét megkenhetjük olajjal vagy egy vékony tejfölréteggel, szórhatunk rá sókristályt és tökmagot. 180 fokon 30 perc alatt megsül.