Grapoila    /    Receptek    /    Étel receptek    /    Mandulakrémes almás pite


Mandulakrémes almás pite

Hozzávalók:

-  250 g liszt
-  1 csipet só
-  1 tk. vaníliakivonat
-  200 g vaj
-  cukor (20 g + 2 ek.)
-  3 db alma
-  1/2 citrom leve
-  250 g liszt
-  200 g vaj
-  1 tk. vaníliakivonat
-  3 db alma
-  1 csipet só
-  1/2 citrom leve
-  cukor (20 g + 2 ek.)
-  250 g liszt
-  200 g vaj
-  3 db alma
-  1 csipet só
-  cukor (20 g + 2 ek.)
-  1 tk. vaníliakivonat
-  1/2 citrom leve

Morzsoljuk össze a vajat a liszttel, majd 120 ml jéghideg víz, 1 csipet só és 20 g cukor hozzáadásával gyúrjunk tésztát belőle, amit tegyük 2 órára a hűtőbe. Szeleteljünk fel 3 db hámozott almát és forgassuk bele 1 ek. liszt, 2 ek. cukor, 1 ek. gránátalmás balzsamecet, 1 tk. vaníliakivonat, 120 g mandulakrém és egy kis citromlé keverékébe.

A hűtőből kivett tészta 3/4-ét nyújtsuk ki, helyezzük nyújtófa segítségével kivajazott, kilisztezett sütőformába, majd öntsük bele az almás keveréket. A tészta maradékát szintén nyújtsuk ki és borítsuk a tetejére. Vágjuk le a kilógó széleket és dolgozzuk össze a két tésztát úgy, mintha egybefüggő lenne. (A leeső részekből készíthetünk díszítést a sütemény tetejére.) Kis csíkokban vágjuk be a tészta tetejét, hogy sütés közben eltávozhasson a gőz.

Előmelegített sütőben 180 fokon, légkeverés mellett 30-35 perc alatt elkészül a sütemény, melynek töltelékét a későbbiekben kedvünkre variálhatjuk.