Grapoila    /    Receptek    /    Étel receptek    /    Brownie török mogyoró mousse torta


Brownie török mogyoró mousse torta

Hozzávalók:

-  80 g 70%-os étcsokoládé (brownie-hoz)
-  30 g egész török mogyoró (brownie-hoz)
-  200 ml habtejszín (mogyoró mousse-hoz)
-  80 g vaj (brownie-hoz)
-  80 g török mogyoró (sós karamellás, tört mogyoró grillázshoz)
-  20 g cukrozatlan kakaópor (brownie-hoz)
-  150 g házi mogyorókrém vagy Nutella (mogyoró mousse-hoz)
-  50 g kristálycukor (sós karamellás, tört mogyoró grillázshoz)
-  1 csipet só (brownie-hoz)
-  250 g mascarpone (mogyoró mousse-hoz)
-  30 g vaj (sós karamellás, tört mogyoró grillázshoz)
-  1 evőkanál instant kávé (brownie-hoz)
-  nagy csipet só (sós karamellás, tört mogyoró grillázshoz)
-  2 egész tojás (brownie-hoz)
-  50 g porcukor (mogyoró mousse-hoz)
-  25 g 70%-os étcsokoládé (csokoládébevonathoz)
-  100 g aszalt datolya (brownie-hoz)
-  25 ml víz, 3 g zselatin (mogyoró mousse-hoz)
-  25 g vaj (csokoládébevonathoz)
-  80 g 70%-os étcsokoládé (brownie-hoz)
-  80 g vaj (brownie-hoz)
-  50 g porcukor (mogyoró mousse-hoz)
-  20 g cukrozatlan kakaópor (brownie-hoz)
-  25 ml víz, 3 g zselatin (mogyoró mousse-hoz)
-  1 csipet só (brownie-hoz)
-  200 ml habtejszín (mogyoró mousse-hoz)
-  1 evőkanál instant kávé (brownie-hoz)
-  80 g török mogyoró (sós karamellás, tört mogyoró grillázshoz)
-  2 egész tojás (brownie-hoz)
-  50 g kristálycukor (sós karamellás, tört mogyoró grillázshoz)
-  100 g aszalt datolya (brownie-hoz)
-  30 g vaj (sós karamellás, tört mogyoró grillázshoz)
-  30 g egész török mogyoró (brownie-hoz)
-  nagy csipet só (sós karamellás, tört mogyoró grillázshoz)
-  25 g 70%-os étcsokoládé (csokoládébevonathoz)
-  150 g házi mogyorókrém vagy Nutella (mogyoró mousse-hoz)
-  25 g vaj (csokoládébevonathoz)
-  250 g mascarpone (mogyoró mousse-hoz)
-  80 g 70%-os étcsokoládé (brownie-hoz)
-  80 g vaj (brownie-hoz)
-  20 g cukrozatlan kakaópor (brownie-hoz)
-  1 csipet só (brownie-hoz)
-  1 evőkanál instant kávé (brownie-hoz)
-  2 egész tojás (brownie-hoz)
-  100 g aszalt datolya (brownie-hoz)
-  30 g egész török mogyoró (brownie-hoz)
-  150 g házi mogyorókrém vagy Nutella (mogyoró mousse-hoz)
-  250 g mascarpone (mogyoró mousse-hoz)
-  50 g porcukor (mogyoró mousse-hoz)
-  25 ml víz, 3 g zselatin (mogyoró mousse-hoz)
-  200 ml habtejszín (mogyoró mousse-hoz)
-  80 g török mogyoró (sós karamellás, tört mogyoró grillázshoz)
-  50 g kristálycukor (sós karamellás, tört mogyoró grillázshoz)
-  30 g vaj (sós karamellás, tört mogyoró grillázshoz)
-  nagy csipet só (sós karamellás, tört mogyoró grillázshoz)
-  25 g 70%-os étcsokoládé (csokoládébevonathoz)
-  25 g vaj (csokoládébevonathoz)

A brownie édesítéséhez a datolyát fél órára langyos vízbe áztatjuk, majd botmixerrel vagy aprítógéppel pürésítjük. Nem baj, hogyha nagyobb darabok maradnak benne. Az étcsokoládét a vajjal vízgőz fölött összeolvasztjuk és langyosra hűtjük. A kakaóport a mogyoróliszttel, a csipet sóval és az instant kávéval elkeverjük. A tojásokat fehéredésig habosítjuk, majd hozzácsurgatjuk a csokis részt, belekeverjük a datolyapürét. A száraz hozzávalókat és az egész mogyorót két részletben spatulával hozzákeverjük, sütőpapírral bélelt 17 cm-es tortaformába kenjük és 170 fokra előmelegített sütőben 15-17 perc alatt megsütjük.

 

A moussehoz a mogyorókrémet a mascarponéval habosra keverjük, az átszitált porcukorral és a mogyoróliszttel együtt. A zselatint vízbe áztatjuk és ha megduzzadt, felmelegítjük, keverünk bele 3-4 evőkanállal a krémből, majd robotgéppel az egész krémhez keverjük. A hideg habtejszínt közepesre felverjük és óvatos mozdulatokkal, két részletben a krémhez keverjük, majd rátöltjük és elkenjük a brownien. Fóliával letakarjuk és éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

 

A mogyorógrillázshoz a kristálycukrot a sóval nyeles lábasban karamellizáljuk. Ha már szép dobos cukor színű, belekeverjük a mogyorót, hozzáadjuk a vajat és 5 percen keresztül kavarjuk. Sütőpapírozott tepsire tesszük kihűlni, majd konyharuhába vagy literes fagyasztós tasakba téve nyújtófával összetörjük. A torta tetejére az étcsokoládét összeolvasztjuk a vajjal, szépen elkenjük és megszórjuk a mogyorógrillázzsal (tipp: az egész tortát szórjuk le, ne csak a szélén érezzük a grillázst), majd villáról-villára lassan élvezzük, ahogy elolvad a szánkban a tömör mogyoró mousse.

 

A házi mogyorókrém elkészítése: 

Hozzávalók: 

200 g török mogyoró
35 g 70%-os étcsokoládé
1 evőkanál kókuszzsír
2 evőkanál barna vagy kristálycukor
csipet só

A mogyorót 180 fokra előmelegített (alsó-felső) sütőben 10-12 perc alatt illatosra pörköljük, majd héját ledörzsöljük. Késes aprítóba tesszük és kb. 15 perc alatt krémesre aprítjuk. Gőz fölött összeolvasztjuk az étcsokoládét a barna cukorral, a kókuszolajjal és a csipet sóval, majd a hozzákrémesítjük az illatos krémünkhöz.

 

A receptért, fotókért köszönet Smuczer Hannának!