Grapoila / Receptek / Étel receptek / Brownie török mogyoró mousse torta
Brownie török mogyoró mousse torta
Hozzávalók:
A brownie édesítéséhez a datolyát fél órára langyos vízbe áztatjuk, majd botmixerrel vagy aprítógéppel pürésítjük. Nem baj, hogyha nagyobb darabok maradnak benne. Az étcsokoládét a vajjal vízgőz fölött összeolvasztjuk és langyosra hűtjük. A kakaóport a mogyoróliszttel, a csipet sóval és az instant kávéval elkeverjük. A tojásokat fehéredésig habosítjuk, majd hozzácsurgatjuk a csokis részt, belekeverjük a datolyapürét. A száraz hozzávalókat és az egész mogyorót két részletben spatulával hozzákeverjük, sütőpapírral bélelt 17 cm-es tortaformába kenjük és 170 fokra előmelegített sütőben 15-17 perc alatt megsütjük.
A moussehoz a mogyorókrémet a mascarponéval habosra keverjük, az átszitált porcukorral és a mogyoróliszttel együtt. A zselatint vízbe áztatjuk és ha megduzzadt, felmelegítjük, keverünk bele 3-4 evőkanállal a krémből, majd robotgéppel az egész krémhez keverjük. A hideg habtejszínt közepesre felverjük és óvatos mozdulatokkal, két részletben a krémhez keverjük, majd rátöltjük és elkenjük a brownien. Fóliával letakarjuk és éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.
A mogyorógrillázshoz a kristálycukrot a sóval nyeles lábasban karamellizáljuk. Ha már szép dobos cukor színű, belekeverjük a mogyorót, hozzáadjuk a vajat és 5 percen keresztül kavarjuk. Sütőpapírozott tepsire tesszük kihűlni, majd konyharuhába vagy literes fagyasztós tasakba téve nyújtófával összetörjük. A torta tetejére az étcsokoládét összeolvasztjuk a vajjal, szépen elkenjük és megszórjuk a mogyorógrillázzsal (tipp: az egész tortát szórjuk le, ne csak a szélén érezzük a grillázst), majd villáról-villára lassan élvezzük, ahogy elolvad a szánkban a tömör mogyoró mousse.
A házi mogyorókrém elkészítése:
Hozzávalók:
200 g török mogyoró
35 g 70%-os étcsokoládé
1 evőkanál kókuszzsír
2 evőkanál barna vagy kristálycukor
csipet só
A mogyorót 180 fokra előmelegített (alsó-felső) sütőben 10-12 perc alatt illatosra pörköljük, majd héját ledörzsöljük. Késes aprítóba tesszük és kb. 15 perc alatt krémesre aprítjuk. Gőz fölött összeolvasztjuk az étcsokoládét a barna cukorral, a kókuszolajjal és a csipet sóval, majd a hozzákrémesítjük az illatos krémünkhöz.
A receptért, fotókért köszönet Smuczer Hannának!