Grapoila    /    Receptek    /    Étel receptek    /    Túró Rudi torta homoktövismagliszttel


Túró Rudi torta homoktövismagliszttel

Hozzávalók:

-  200 g cukormentes, teljes kiőrlésű keksz vagy háztartási keksz (kekszalaphoz)
-  700 g túró (krémhez)
-  80 g vaj (csokimáz-1)
-  15 g cukrozatlan kakaópor (kekszalaphoz)
-  200 ml habtejszín (krémhez)
-  80 g porcukor (csokimáz-1)
-  1 kezeletlen citrom leve és héja (krémhez)
-  20 g vaníliás pudingpor (csokimáz-1)
-  1 csipet só (kekszalaphoz)
-  200 g porcukor (krémhez)
-  18 g kakaópor (csokimáz-1)
-  40 g porcukor (kekszalaphoz)
-  1 csipet só (krémhez)
-  1 egész tojás (csokimáz-1)
-  50 g aszalt sárgabarack (kekszalaphoz)
-  2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál vanília kivonat (krémhez)
-  80 g vaj (csokimáz-2)
-  3 kávéskanál instant kávé (kekszalaphoz)
-  10-15 g (4 kk.) zselatin annyi vízben megduzzasztva, amennyi ellepi (krémhez)
-  80 g étcsokoládé (csokimáz-2)
-  110 – 130 ml tej (kekszalaphoz)
-  200 g cukormentes, teljes kiőrlésű keksz vagy háztartási keksz (kekszalaphoz)
-  200 g porcukor (krémhez)
-  15 g cukrozatlan kakaópor (kekszalaphoz)
-  1 csipet só (krémhez)
-  2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál vanília kivonat (krémhez)
-  1 csipet só (kekszalaphoz)
-  10-15 g (4 kk.) zselatin annyi vízben megduzzasztva, amennyi ellepi (krémhez)
-  40 g porcukor (kekszalaphoz)
-  80 g vaj (csokimáz-1)
-  50 g aszalt sárgabarack (kekszalaphoz)
-  80 g porcukor (csokimáz-1)
-  3 kávéskanál instant kávé (kekszalaphoz)
-  20 g vaníliás pudingpor (csokimáz-1)
-  110 – 130 ml tej (kekszalaphoz)
-  18 g kakaópor (csokimáz-1)
-  700 g túró (krémhez)
-  1 egész tojás (csokimáz-1)
-  200 ml habtejszín (krémhez)
-  80 g vaj (csokimáz-2)
-  1 kezeletlen citrom leve és héja (krémhez)
-  80 g étcsokoládé (csokimáz-2)
-  200 g cukormentes, teljes kiőrlésű keksz vagy háztartási keksz (kekszalaphoz)
-  15 g cukrozatlan kakaópor (kekszalaphoz)
-  1 csipet só (kekszalaphoz)
-  40 g porcukor (kekszalaphoz)
-  50 g aszalt sárgabarack (kekszalaphoz)
-  3 kávéskanál instant kávé (kekszalaphoz)
-  110 – 130 ml tej (kekszalaphoz)
-  700 g túró (krémhez)
-  200 ml habtejszín (krémhez)
-  1 kezeletlen citrom leve és héja (krémhez)
-  200 g porcukor (krémhez)
-  1 csipet só (krémhez)
-  2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál vanília kivonat (krémhez)
-  10-15 g (4 kk.) zselatin annyi vízben megduzzasztva, amennyi ellepi (krémhez)
-  80 g vaj (csokimáz-1)
-  80 g porcukor (csokimáz-1)
-  20 g vaníliás pudingpor (csokimáz-1)
-  18 g kakaópor (csokimáz-1)
-  1 egész tojás (csokimáz-1)
-  80 g vaj (csokimáz-2)
-  80 g étcsokoládé (csokimáz-2)

Az aszalt sárgabarackot késes aprítóba tesszük és egy kis tejjel krémesre aprítjuk, majd kiszedjük. A kekszes alaphoz a kekszet aprítógépbe tesszük, vagy dolgozhatunk már eleve darált keksszel is. A felaprított kekszet elkeverjük a homoktövismagliszttel, a kakaóporral, a sóval és a porcukorral, majd hozzáadjuk a vajat, a sárgabarackmasszát és először csak a fele adag langyos tejben elkevert instant kávét, majd összeállítjuk a tésztát. A maradék tejet közben folyamatosan adagoljuk hozzá, amíg gombóccá nem tudjuk gyúrni. Sütőpapírral bélelt, leheletnyi vajjal kikent 20 cm-es tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy az oldalára is 5 cm-re felérjen. Hűtőbe tesszük dermedni.

 

A krémhez a túrót áttörjük, de ha a fagyasztóból vettük elő, nem szükséges, mert szépen szétesik magától elemeire. A túróhoz keverjük a citrom reszelt héját, levét, a vaníliás cukrot, a porcukrot, a csipet sót és a vanília kivonatot. A hideg habtejszínt lágy habbá verjük. A zselatin a vízben megduzzasztjuk, majd felmelegítjük, amíg az összes szemcse el nem olvad és hőkiegyenlítéssel a habtejszínhez keverjük, majd a habtejszínt robotgéppel hozzákeverjük a túróhoz. A tölteléket a kekszalapba öntjük pont addig, amíg az oldala tart. 

 

Másnap elkészítjük a csokimázat. Hogyha egyszerűbbet szeretnénk (csokimáz 2) a csokit a vajjal összeolvasztjuk és a dermedt tortára kenjük. A másik máz egy kicsit hosszadalmasabb, 20 percen keresztül kevergetős, türelmet igénylő recept, node milyen finom! A vajat, a porcukorral, a vaníliás pudingporral és a cukrozatlan kakaóporral vízgőz fölött megolvasztjuk, majd ha megolvadt, hozzáütjük a tojást és fakanállal folyamatosan kevergetve 20 perc alatt besűrítjük és a tortára simítjuk sietve, mert gyorsan köt.

 

Recept, fotók: Smuczer Hanna