Grapoila    /    Receptek    /    Étel receptek    /    Erdei gyümölcsös képviselőfánk vaníliakrémmel, vörös szőlőhéjas tejszínhabbal


Erdei gyümölcsös képviselőfánk vaníliakrémmel, vörös szőlőhéjas tejszínhabbal

Hozzávalók:

-  60 g BL55 búzafinomliszt (égetett/forrázott tésztához)
-  250 ml zsíros tej (vaníliakrémhez)
-  25 g vaj (vaníliakrémhez)
-  60 ml víz (égetett/forrázott tésztához)
-  50 g kristálycukor (vaníliakrémhez)
-  200 g felvert habtejszín
-  60 g vaj (égetett/forrázott tésztához)
-  1/4-ed vanília rúd (vaníliakrémhez)
-  1-2 evőkanál porcukor
-  1 óriási csipet só (égetett/forrázott tésztához)
-  1 egész tojás (vaníliakrémhez)
-  1 kávéskanál vaníliás cukor (égetett/forrázott tésztához)
-  16 g étkezési keményítő (vaníliakrémhez)
-  chia magos erdei gyümölcs dzsem
-  2 egész tojás (égetett/forrázott tésztához)
-  60 g BL55 búzafinomliszt (égetett/forrázott tésztához)
-  1/4-ed vanília rúd (vaníliakrémhez)
-  60 ml víz (égetett/forrázott tésztához)
-  1 egész tojás (vaníliakrémhez)
-  60 g vaj (égetett/forrázott tésztához)
-  16 g étkezési keményítő (vaníliakrémhez)
-  1 óriási csipet só (égetett/forrázott tésztához)
-  25 g vaj (vaníliakrémhez)
-  1 kávéskanál vaníliás cukor (égetett/forrázott tésztához)
-  200 g felvert habtejszín
-  2 egész tojás (égetett/forrázott tésztához)
-  1-2 evőkanál porcukor
-  250 ml zsíros tej (vaníliakrémhez)
-  50 g kristálycukor (vaníliakrémhez)
-  chia magos erdei gyümölcs dzsem
-  60 g BL55 búzafinomliszt (égetett/forrázott tésztához)
-  60 ml víz (égetett/forrázott tésztához)
-  60 g vaj (égetett/forrázott tésztához)
-  1 óriási csipet só (égetett/forrázott tésztához)
-  1 kávéskanál vaníliás cukor (égetett/forrázott tésztához)
-  2 egész tojás (égetett/forrázott tésztához)
-  250 ml zsíros tej (vaníliakrémhez)
-  50 g kristálycukor (vaníliakrémhez)
-  1/4-ed vanília rúd (vaníliakrémhez)
-  1 egész tojás (vaníliakrémhez)
-  16 g étkezési keményítő (vaníliakrémhez)
-  25 g vaj (vaníliakrémhez)
-  200 g felvert habtejszín
-  1-2 evőkanál porcukor
-  chia magos erdei gyümölcs dzsem

(A hozzávalókat 18 db mini képviselőfánkhoz kalkuláltuk.)

 

Előmelegítjük a sütőt 230 fokra alsó-felső sütés mellett (légleverés 210 fok). Az égetett tésztához a tojásokat felütjük egy kis edénybe. A vizet, a vajat, a sót és a vaníliás cukrot egy nyeles lábasban melegíteni kezdjük, ha már elolvadt benne a zsiradék, állandó, először habverős, majd fakanalas keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük. Közepes lángra kapcsolunk és a tésztát folyamatos mozgásban tartva (itt már fakanállal) hevítjük, azaz reszteljük kb. 3-4 percen keresztül, amíg az aljára kicsit le nem tapad a massza, az edény falától pedig el nem válik, közben pedig amolyan sistergő, zizegő hangot hallunk. A tésztát áttesszük egy nagyobb tálba – ekkor kézi robotgép habverő karjával keverni kezdjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindig megvárva, amíg a tészta az adott tojást fel nem veszi. Sima csöves habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire diónyi halmokat nyomunk egymástól 6-7 cm távolságra. Többször, vizes kézzel lespricceljük a tepsit és a fánkocskákat, így biztosítva a sütőtér későbbi gőzösítését. Az első minimum 15 percben ne nyitogassuk a sütő ajtaját! A fánkok 230 fokon 10 percig, majd 160 fokon további 15-20 percig süljenek. A sütés vége felé megfordítjuk a tepsit, hogy a másik oldala is megfelelően pirult legyen.

 

A krémhez a tejet a kristálycukorral és a vanília kikapart magjaival, na meg a kikaparásból maradt kis rudacskával melegíteni kezdjük. A tojást kikeverjük az étkezési keményítővel, majd amikor már meleg a tej, kivesszük belőle a vanília rudat és a tejből kivéve a tojásos részhez merünk egy merőkanálnyit, kiegyenlítjük a hőmérsékletkülönbséget. Elkeverjük, majd a tűzön létejes részhez öntjük és folyamatosan kevergetve közepes lángon összesűrítjük. Az első felbugyogásról számítva 1-2 percig folyamatosan mozgatva kevergetjük. Végül levesszük a tűzről és elkeverjük benne a vajat és a csipet sót. Áttesszük egy tálba, közvetlenül a tetejével érintkezve frissen tartó fóliát simítunk rá, így nem fog bőrösödni. Kihűtjük, majd hűtőbe tesszük felhasználásig.

A habtejszínt ízlés szerinti mennyiségű (1-2 evőkanál) átszitált porcukorral habbá verjük és kettévesszük 1/3-ad 2/3-ad arányban. A kisebb mennyiséghez hozzákeverjük a szőlőhérleményt, a nagyobb mennyiséget finoman összekeverjük az előzetesen krémesre átkevert vaníliakrémmel. 

 

A betöltéshez a fánkocskák tetejét recés késsel levágjuk. Közepükbe 1/2 kávéskanál chia magos erdei gyümölcs dzsemet teszünk. A tejszínes vaníliakrémet habzsákba tesszük és betöltjük vele a fánkocskákat, plusz egy kört nyomunk a tetejükre. A szőlőhéjas habtejszínt szintén habzsákba töltjük és megkoronázzuk a fánkokat, tetejére 2-3 szem bogyós gyümölcs kerül, jöhet rá a kalap, végül porcukorral hintjük.

 

Recept, fotók: Smuczer Hanna