Grapoila / Receptek / Étel receptek / Fehérrépa krémleves, kendermagos mogyoróval, savanyított körtével, thai pesztóval
Fehérrépa krémleves, kendermagos mogyoróval, savanyított körtével, thai pesztóval
Hozzávalók:
A körtéket meghámozzuk, magháztól megfosszuk, majd nagyobb kockákra vágjuk. A többi hozzávalót felforraljuk és a körtére öntjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.
A finomra vágott shalotta hagymát olívaolajon üvegesre pirítjuk, ezután az alaposan megmosott fehérrépákat vékony szeletekre vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Zsírpapírral vagy fedővel lefedve, alacsony hőfokon aranysárgára pirítjuk. Miután elkészült, a citrom kivételével a többi hozzávalóval együtt felforraljuk, majd turmixgébe helyezve homogén levessé pürésítjük. Sóval, citrom levével és reszelt héjával ízesítjük.
A törökmogyorót 160 fokos sütőben 8 percig sütjük, majd késsel töretekre vágjuk és teflonos serpenyőbe tesszük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és közepes lángon addig pirítjuk, míg egy ragacsos nugát-állagot nem kapunk. Tálalásig hűtőben pihentetjük.
A thai bazsalikom leveleit lecsipkedjük, megmossuk, majd a többi hozzávalóval együtt botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. A levessel, nugáttal, körtével tálaljuk.
A receptért köszönet Sajben Csabának, a Hétköznapok.pizza séfjének!