Grapoila    /    Receptek    /    Étel receptek    /    Fehérrépa krémleves, kendermagos mogyoróval, savanyított körtével, thai pesztóval


Fehérrépa krémleves, kendermagos mogyoróval, savanyított körtével, thai pesztóval

Hozzávalók:

-  3 vastagabb szál fehérrépa (leveshez)
-  csipet só (thai pesztóhoz)
-  1 db shalotta hagyma (leveshez)
-  1 ek. fügelekvár (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  kevés citromlé (thai pesztóhoz)
-  2 ek. barnított vaj (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  3 db keményebb körte
-  5 dl zöldség alaplé vagy gomba alaplé (leveshez)
-  1 ek. almalé (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  2 dl kókusztejszín (leveshez)
-  chilipehely ízlés szerint (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  1,5 dl víz
-  5 dl zabtej (leveshez)
-  4 szál thai bazsalikom (vagy bazsalikom, koriander, citromfű) (thai pesztóhoz)
-  10 dkg cukor
-  1 db citrom (leveshez)
-  1,1 g só
-  15 dkg törökmogyoró (blansírozott) (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  1 db fekete kardamom
-  1 ek. világos miso paszta (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  6-7 szem szecsuáni bors
-  3 vastagabb szál fehérrépa (leveshez)
-  4 szál thai bazsalikom (vagy bazsalikom, koriander, citromfű) (thai pesztóhoz)
-  1 db shalotta hagyma (leveshez)
-  5 dl zöldség alaplé vagy gomba alaplé (leveshez)
-  2 dl kókusztejszín (leveshez)
-  csipet só (thai pesztóhoz)
-  5 dl zabtej (leveshez)
-  kevés citromlé (thai pesztóhoz)
-  1 db citrom (leveshez)
-  3 db keményebb körte
-  15 dkg törökmogyoró (blansírozott) (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  1 ek. világos miso paszta (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  1,5 dl víz
-  10 dkg cukor
-  1 ek. fügelekvár (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  1,1 g só
-  2 ek. barnított vaj (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  1 db fekete kardamom
-  1 ek. almalé (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  6-7 szem szecsuáni bors
-  chilipehely ízlés szerint (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  3 vastagabb szál fehérrépa (leveshez)
-  1 db shalotta hagyma (leveshez)
-  5 dl zöldség alaplé vagy gomba alaplé (leveshez)
-  2 dl kókusztejszín (leveshez)
-  5 dl zabtej (leveshez)
-  1 db citrom (leveshez)
-  15 dkg törökmogyoró (blansírozott) (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  1 ek. világos miso paszta (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  1 ek. fügelekvár (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  2 ek. barnított vaj (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  1 ek. almalé (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  chilipehely ízlés szerint (kendermagos-mogyorós nugáthoz)
-  4 szál thai bazsalikom (vagy bazsalikom, koriander, citromfű) (thai pesztóhoz)
-  csipet só (thai pesztóhoz)
-  kevés citromlé (thai pesztóhoz)
-  3 db keményebb körte
-  1,5 dl víz
-  10 dkg cukor
-  1,1 g só
-  1 db fekete kardamom
-  6-7 szem szecsuáni bors

A körtéket meghámozzuk, magháztól megfosszuk, majd nagyobb kockákra vágjuk. A többi hozzávalót felforraljuk és a körtére öntjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.

A finomra vágott shalotta hagymát olívaolajon üvegesre pirítjuk, ezután az alaposan megmosott fehérrépákat vékony szeletekre vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Zsírpapírral vagy fedővel lefedve, alacsony hőfokon aranysárgára pirítjuk. Miután elkészült, a citrom kivételével a többi hozzávalóval együtt felforraljuk, majd turmixgébe helyezve homogén levessé pürésítjük. Sóval, citrom levével és reszelt héjával ízesítjük.

A törökmogyorót 160 fokos sütőben 8 percig sütjük, majd késsel töretekre vágjuk és teflonos serpenyőbe tesszük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és közepes lángon addig pirítjuk, míg egy ragacsos nugát-állagot nem kapunk. Tálalásig hűtőben pihentetjük.

A thai bazsalikom leveleit lecsipkedjük, megmossuk, majd a többi hozzávalóval együtt botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. A levessel, nugáttal, körtével tálaljuk.

A receptért köszönet Sajben Csabának, a Hétköznapok.pizza séfjének!