Grapoila    /    Receptek    /    Étel receptek    /    Sárga cukkinisaláta


Sárga cukkinisaláta

Hozzávalók:


  • 4 kicsi, zsenge cukkini
  • 100 g feketeerdei sonka
  • 100 ml tökmagolaj
  • 3 ek. kukoriccsíra-olaj a sütéshez
  • 1 fej lilahagyma
  • fél citrom leve
  • 300 g mozzarellagolyó
  • rukkola a díszítéshez
  • frissen őrölt feketebors


A lilahagymát felkockáztam és a felét lesóztam, kis tálba helyeztem, ráöntöttem a tökmagolajat, borsoztam és beleborítottam a mozzarellagolyókat. Jól összeforgattam, majd a hűtőbe tettem pihenni. Ezt pár órával korábban elkészítve, a sajt még több ízt átvesz. A 2 nagyobb cukkinit felkarikáztam és grillserpenyőben, kevés olajon (kukoricacsíra-olajon), több szakaszban (hogy ne főjön, hanem süljön), a maradék hagymával nagy lángon megsütöttem. Annyira, hogy még roppanjon, ne legyen túl puha. A kisült cukkinikat egy nagy tálra halmozom. A másik két cukkinit zöldséghámozóval hajszálvékony szeletekre vágom és meglocsolom citrommal. (A közepét, amit így szeletelni már nem lehet, közben még a serpenyőben megpirítottam, mert nem volt vizenyős és így nem veszett kárba.) A cukkinilapkákat ráhalmoztam a süt cukkinire, majd a mozzarellagolyók következtek, egy kis feketeteerdei sonka és a maradék hagymás tökmagolaj. A tetejére zöld, apróra vágott rukkolát szórtam.