Grapoila    /    Receptek    /    Étel receptek    /    Ropogós csirkecomb kapribogyós krumplisalátával


Ropogós csirkecomb kapribogyós krumplisalátával

A recept a hidegen sajtolt repceolaj sütésállóságának tesztelésére is született. 18 csirkecomb égés nélkül megsült és az olaj is tiszta maradt.


Hozzávalók:


  • 500 ml hidegen sajtolt repceolaj (olajsütő használata esetén ennél nyilván több kell)
  • 18 alsó csirkecomb (kisebbek)
  • 4 ek. házi sóban eltett darált csípős paprika (vagy erős pista)
  • 300 g liszt
  • 300 ml sör
  • 1 ek. őrölt pirospaprika
  • bors
  • 300 g kukoricapehely


  • 1,5 kg burgonya (salátának való)
  • 50 ml kendermagolaj
  • 100 ml kukoricacsíra-olaj
  • 2 tojás sárgája
  • 5 púpos ek. tejföl
  • 20 g kapribogyó
  • fél citrom leve
  • frissen őrölt bors
  • 3 szál újhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld


A csirkecombokat jól átmostam, megtisztítottam, majd bevágtam a csontnál és addig lazítottam a húst, míg át tudtam húzni a csont "fején". Tulajdonképpen kifordítottam, de nem maradt egészen úgy, azonban sütés után a csontnak marad csupasz, fogható része. A csirkecombokat megforgattam a sós darált paprikában és borsoztam őket.


A repceolajat felforrósítottam. A lisztet összekevertem a fűszerpaprikával, majd felöntöttem sörrel, míg sűrű palacsintatésztát kaptam. A kukoricapelyhet összetörtem, a húst a tésztába mártottam, majd onnan a pehelybe forgattam és már ment is bele az olajba. Lefedve, közepes lángon, barnulásig sütöttem őket.


Közben a krumplit beraktam sós vízbe héjában főni, majd igyekeztem még az előtt kiszedni, hogy összetörne. Hideg vízzel lehűtöttem, majd szeletekre vágtam. A tojásból és a mixolajból (kender-kukorica) majonézt csináltam, melyet sóztam, borsoztam és citromlével ízesítettem. Ez után jöhetett bele a tejföl és az apróra vágott kapribogyó és fűszerek. A kész mártásba öntöttem a krumpliszeleteket és óvatosan elkevertem. Amíg a csirkék sültek, a saláta a hűtőben pihent (de érdemes akár előző nap elkészíteni).