Grapoila / Receptek / Étel receptek / Ropogós csirkecomb kapribogyós krumplisalátával
Ropogós csirkecomb kapribogyós krumplisalátával
A recept a hidegen sajtolt repceolaj sütésállóságának tesztelésére is született. 18 csirkecomb égés nélkül megsült és az olaj is tiszta maradt.
Hozzávalók:
- 500 ml hidegen sajtolt repceolaj (olajsütő használata esetén ennél nyilván több kell)
- 18 alsó csirkecomb (kisebbek)
- 4 ek. házi sóban eltett darált csípős paprika (vagy erős pista)
- 300 g liszt
- 300 ml sör
- 1 ek. őrölt pirospaprika
- bors
- só
- 300 g kukoricapehely
- 1,5 kg burgonya (salátának való)
- 50 ml kendermagolaj
- 100 ml kukoricacsíra-olaj
- 2 tojás sárgája
- 5 púpos ek. tejföl
- 20 g kapribogyó
- fél citrom leve
- só
- frissen őrölt bors
- 3 szál újhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
A csirkecombokat jól átmostam, megtisztítottam, majd bevágtam a csontnál és addig lazítottam a húst, míg át tudtam húzni a csont "fején". Tulajdonképpen kifordítottam, de nem maradt egészen úgy, azonban sütés után a csontnak marad csupasz, fogható része. A csirkecombokat megforgattam a sós darált paprikában és borsoztam őket.
A repceolajat felforrósítottam. A lisztet összekevertem a fűszerpaprikával, majd felöntöttem sörrel, míg sűrű palacsintatésztát kaptam. A kukoricapelyhet összetörtem, a húst a tésztába mártottam, majd onnan a pehelybe forgattam és már ment is bele az olajba. Lefedve, közepes lángon, barnulásig sütöttem őket.
Közben a krumplit beraktam sós vízbe héjában főni, majd igyekeztem még az előtt kiszedni, hogy összetörne. Hideg vízzel lehűtöttem, majd szeletekre vágtam. A tojásból és a mixolajból (kender-kukorica) majonézt csináltam, melyet sóztam, borsoztam és citromlével ízesítettem. Ez után jöhetett bele a tejföl és az apróra vágott kapribogyó és fűszerek. A kész mártásba öntöttem a krumpliszeleteket és óvatosan elkevertem. Amíg a csirkék sültek, a saláta a hűtőben pihent (de érdemes akár előző nap elkészíteni).